Polisomnografia, o investigație esențială pentru diagnosticul sindromului de apnee în somn

  • Publicat:
  • Actualizat:
Polisomnografia, o investigație esențială pentru diagnosticul sindromului de apnee în somn

Polisomnografia este o investigație esențială pentru evaluarea sindromului de apnee în somn. Aceasta permite evaluarea concomitentă a activității cerebrale din timpul somnului, a frecvenței cardiace, a mișcărilor oculare, a mișcărilor membrelor, a funcției respiratorii și a nivelului de oxigen din timpul somnului, astfel identificând episoadele de apnee și caracteristicile acestora.

Importanța polisomnografiei este ridicată, întrucât conduita terapeutică depinde de informațiile obținute prin această monitorizare, imposibil de obținut prin alte metode.

Acești parametri ajută medicul să stabilească diagnosticul cu certitudine și aduc informații valoroase despre tipul afectării și gradul acesteia, dar și despre posibile componente asociate ale bolii.

Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziție pacienților echipamente medicale performante pentru realizarea polisomnografiei și o echipă medicală special instruită, coordonată de un medic pneumolog supraspecializat în somnologie.

Polisomnografia se realizează în regim de spitalizare, în condiții de maximă siguranță, oferind pacienților tot confortul necesar, sub atenta supraveghere a personalului dedicat.

O parte dintre manifestările clinice care impun evaluarea pacientului pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului includ: somnolență diurnă, somn neodihnitor nocturn, respirație îngreunată, întreruperea respirației în timpul somnului, întreruperea anumitor activități cotidiene din cauza somnolenței.

Evaluarea pacientului este începută prin consultul de specialitate, care stabilește etapele ulterioare de investigare a afecțiunii. După efectuarea polisomnografiei, medicul somnolog oferă interpretarea acesteia, aducând date noi, extrem de utile pentru maniera în care ar trebui abordată conduita terapeutică a pacientului.

Pentru ca evaluarea medicală să fie cât mai eficientă, este recomandat ca pacientul să țină un jurnal al simptomelor, care să conțină date privind episoadele de somnolență diurnă și interferența acestor episoade cu activitatea cotidiană.

Aceste date, coroborate cu cele polisomnografice, pot furniza o imagine de ansamblu asupra tabloului clinic, foarte utilă medicului curant în formularea diagnosticului de certitudine și a planului de tratament.

Riscurile la care sunt expuși pacienții cu sindrom de apnee în somn nediagnosticat și netratat sunt majore: creșterea riscului de a dezvolta o boală cardiovasculară, accident vascular cerebral, boli metabolice, hipersomnie, dificultatea de a îndeplini anumite activități zilnice sau profesionale (risc de a adormi la volan), calitate scăzută a vieții.

Diagnosticarea acestor pacienți este extrem de importantă și din punct de vedere economic, întrucât manifestările pot conduce la o creștere a numărului de prezentări la camera de gardă, pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

În cazul unei urgențe medicale, intervenția rapidă, cu personal medical competent și aparatură adecvată, poate salva vieți. SANADOR dispune de flotă proprie de ambulanțe echipate la cele mai înalte standarde, cu personal calificat, iar în cadrul Spitalului Clinic SANADOR sunt disponibile 21 linii de gardă, o platformă investigațională completă, accesibilă 24 de ore din 24 și laborator de tip Point-of-Care.

Laboratorul de tip pont-of-Care oferă posibilitatea efectuării în timp foarte scurt a analizei sângelui și a urinei.

Acest laborator este dotat cu analizor pentru hemogramă, biochimie (14 parametri), markeri cardiaci, timpi de coagulare, gaze sanguine și, desigur, analizor pentru urină. Totul în regim de urgență.

În cazul în care sunt necesare analize suplimentare, medicii pot apela la serviciile Laboratorului Spitalului Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Când efectuăm o colonoscopie?
Când efectuăm o colonoscopie?