Prof. dr. Victor Costache: cum se tratează boala coronariană

Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, director Clinica CCV, Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă simptomele și tratamentele bolii coronariene.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Conform estimărilor, boala coronariană este cea mai frecventă patologie cardiovasculară. Aproximativ 200 de milioane de persoane din întreaga lume au boală coronariană. Dintre acestea, 110 milioane de persoane sunt bărbați. Boala coronariană apare atunci când fluxul de sânge către inimă este afectat de depunerile de pe arterele coronare care hrănesc inima.

„Vasele coronare se numesc așa deoarece sunt dispuse ca o coroană în jurul inimii, al mușchiului cardiac. Inima este singurul organ din organismul uman în care vasele care-l hrănesc nu-și formeazaă colaterale, nu se suplinesc între ele. Iar această particularitate face ca noi să fim vulnerabili la bolile coronariene și la apariția infarctului miocardic.

Ce înseamnă infarctul miocardic? Practic, traseul unuia dintre aceste vase care sunt dispuse ca o coroană în jurul inimii este întrerupt. Astfel, segmentul de mușchi care ar trebui vascularizat de aceste artere nu primește sânge. Și atunci apare infarctul miocardic care este în final o necroză a mușchiului cardiac și o distrugere care poate fi de multe ori ireversibilă.

De cele mai multe ori, aceste vase se îmbolnăvesc prin apariția unor depuneri de grăsime, plăcile de colesterol (acestea nu conțin doar colesterol, pot avea și origine inflamatorie). Pur și simplu, calibrul vasului se îngustează, diametrul devine din ce în ce mai mic. Apare întâi o stenoză, o îngustare a calibrului vascular, care duce la apariția durerilor în piept. Odată ce acest calibru vascular se reduce și mai mult și vasul se închide complet, apare infarctul miocardic” ne-a declarat în interviul video dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, director Clinica CCV, Spitalul Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre boala coronariană și tratamentele de ultimă generație pentru această patologie puteți afla din materialul video realizat în cea mai nouă secție de anestezie și terapie intensivă pentru chirurgie cardiovasculară a Spitalului Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult