Protezarea genunchiului, șansa la o viață fără durere

  • Publicat:
  • Actualizat:
Protezarea genunchiului, șansa la o viață fără durere

Artroplastia de genunchi sau protezarea genunchiului este o intervenție chirurgicală sigură și eficientă, prin care suprafețele articulare degenerate sunt înlocuite cu o proteză totală sau parțială, în scopul ameliorării durerilor și a impotenței funcționale de la nivelul genunchiului.

Cel mai adesea, artroplastia de genunchi este indicată pacienților diagnosticați cu gonartroză, însă există și alte afecțiuni ale articulației genunchiului ce pot necesita protezare: artrita psoriazică, artrita reumatoidă, tumorile, fracturile consolidate vicios.

Gonartroza, adică degenerarea articulației genunchiului, se produce prin distrugerea cartilajului care acoperă zonele, de la nivelul articulației genunchiului, care susțin greutatea corpului. Odată cu înaintarea în vârstă și cu apariția unor afecțiuni inflamatorii articulare ce afectează cartilajul articular, suprafețele articulare se uzează, nu mai alunecă liber și astfel mișcările devin limitate și dureroase, iar uneori genunchiul suferă chiar deformări.

Ameliorarea durerii poate fi realizată prin tratament conservator și metode non-chirurgicale, precum fizioterapia, kinetoterapia, infiltrațiile intraarticulare cu plasmă îmbogățită cu trombocite, dar acestea nu pot reface cartilajul deja distrus.

Dacă simptomele dureroase persistă și după epuizarea mijloacelor nechirurgicale, se recomandă protezarea genunchiului, aceasta fiind soluția pentru pacienții a căror calitate a vieții este scăzută din cauza durerilor și a impotenței funcționale.

Artroplastia de genunchi poate fi totală sau parțială, iar tipul de proteză și modul de fixare a acesteia (cimentat sau necimentat) se stabilesc de medicul ortoped, pentru fiecare caz în parte.

Intervenția chirurgicală poate varia ca timp, în funcție de severitatea deformării genunchiului și a complexității cazului.

După intervenția propriu-zisă, pacientul începe recuperarea prin mobilizare cu sprijin pe piciorul operat, încă din prima zi după operație, punând toată greutatea pe membrul inferior operat, dar folosind un cadru de mers pentru asigurarea echilibrului.

Sub supravegherea și îndrumarea unui kinetoterapeut, se inițiază recuperarea medicală, iar reluarea activităților uzuale se obține la aproximativ 6–8 săptămâni postoperator.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților intervenții avansate de artroplastie de genunchi, în condiții de maximă siguranță.

Intervențiile sunt realizate de echipa de specialitate înalt calificată din Secția de Ortopedie și Traumatologie, cu experiență vastă în domeniu.

Strânsa colaborare dintre medicii ortopezi, medicii radiologi și specialiștii în recuperare medicală face ca diagnosticarea, tratarea și recuperarea pacienților care necesită artroplastie de genunchi să fie un proces cursiv, cu rezultate extrem de bune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult