Nașterea este o experiență de neuitat pentru orice femeie, mai ales atunci când viitoarea mamă urmează să aducă pe lume primul său copil. Nașterea pe cale naturală are multiple beneficii atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, însă teama de durerile din timpul travaliului, care poate dura până la 10-12 ore, mai ales în cazul primei nașteri, le face uneori pe gravide să își schimbe opțiunea în ceea ce privește modalitatea de naștere.
În prezent, datorită cercetărilor avansate în terapia durerii, nașterea pe cale vaginală a devenit mai puțin traumatizantă. Anestezia epidurală sau peridurală reprezintă în prezent o opțiune pentru foarte multe dintre viitoarele mame care aleg să nască natural. Este o procedură frecvent utilizată în maternitățile moderne și are multiple avantaje.
Epidurala este o tehnică de anestezie cu rol în ameliorarea durerii cauzate de contracțiile uterine, care oferă de-a lungul travaliului un confort sporit pentru gravidă, contribuind în același timp la o colaborare mult mai bună a acesteia cu medicul obstetrician.
Scopul epiduralei este acela de a oferi analgezie (scăderea sau dispariția sensibilității la durere) și mai puțin de a anestezia. Astfel, pacienta este perfect conștientă, se poate mișca și poate împinge fătul la solicitarea medicului.
Efectuarea acestei proceduri necesită prezența unui specialist în anestezie și terapie intensivă și constă în inserarea unui cateter în spațiul epidural al regiunii lombare, între ligamentele intervertebrale. Anestezicul administrat blochează impulsurile nervoase din segmentele coloanei vertebrale inferioare, ameliorând astfel durerea la nivelul jumătății inferioare a corpului. Durata de timp în care durerea este ameliorată poate varia de la 5 până la 30 de minute din momentul administrării anestezicului.
Epidurala are un nivel de siguranță ridicat, efectele secundare fiind extrem de rare. Atunci când apar, viitoarea mamă poate experimenta scăderea presiunii arteriale, dureri de spate sau de cap. În ceea ce privește fătul, cantitatea de medicament anestezic care ajunge la acesta este foarte mică, neexistând dovezi că ar avea vreo consecință asupra lui.
Dat fiind că peridurala este o opțiune și nu o necesitate, decizia pentru administrarea acestui tip de analgezie este luată de medicul ginecolog, la solicitarea gravidei, însă ținându-se cont de particularitățile acesteia. Și asta deoarece există situații în care epidurala nu este recomandată: afecțiuni ale coloanei vertebrale care fac dificilă sau nu permit montarea cateterului de epidurală, boli neurologice, diferite alergii medicamentoase. Însă, contraindicația majoră o au gravidele cu status procoagulant care necesită tratament anticoagulant zilnic.
La SANADOR, experiența nașterii este una plăcută și de neuitat datorită îngrijirilor la standarde internaționale oferite de o echipă medicală empatică, formată din medici obstetricieni cu o experiență vastă în domeniu, dar și din asistenți medicali bine pregătiți.
La Maternitatea SANADOR din Spitalul Clinic SANADOR, gravidele beneficiază de consulturi prenatale, servicii complete de preanestezie, consiliere în alăptare, consiliere psihologică. De asemenea, Maternitatea SANADOR pune la dispoziția viitoarelor mame un bloc de nașteri cu trei săli de naștere aseptice, dotate cu echipamente medicale moderne, dar și spații special construite, care să le ofere siguranță și confort maxim atât lor cât și bebelușilor.
În plus, maternitatea dispune de o secție de neonatologie modernă și complexă, cu terapie intensivă neonatală dotată cu aparatură de înaltă performanță, pregătită să intervină cu promptitudine în orice situație dacă e cazul.