Laparoscopia exploratorie se adresează unei game variate de afecțiuni care gravitează în jurul uterului, ovarelor sau trompelor uterine. De asemenea, joacă un rol important în stabilirea diagnosticului de certitudine, iar în urma acestuia se poate opta pentru o conduită terapeutică eficientă. Mai multe despre rolul laparoscopiei exploratorii aflăm dintr-un interviu realizat cu Dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în chirurgie oncologică, chirurgie hepato-bilio-pancreatică, chirurgie laparoscopică, la Spitalul Clinic SANADOR.
„Laparoscopia explorator este o metodă minim-invazivă folosită în principal pentru diagnosticul leziunilor intra-abdominale, realizându-se prin simpla inspecție a organelor intra-abdominale cu ajutorul unui videotelescom. Avantajele laparoscopiei exploratorii sunt majore și anume, prin intermediu ei putem recolta biopsii de la nivelul zonelor patologice din cavitatea peritoneală.
Cu ajutorul ei putem evacua diverse cantități de lichid gen hemoperitoneu, adică sânge, secreții purulente în situația peritonitelor pelvine și nu în ultimul rând laparoscopia exploratorie este folosită destul de nou în ultimii ani pentru completarea stadializării multor cancere”, a explicat Dr. Eliza Gangone pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.
„Laparoscopia exploratorie este indicată în câteva situații și anume pentru elucidarea cauzei unei dureri abdominale cronice sau recurente, în urma căruia examenul clinic nu a putut elucida diagnosticul și la care practic examinările imagistice precum computer tomografia sau rezonanța magnetică nucleară nu pot preciza cu exactitate diagnosticul. De asemenea, laparoscopia exploratorie este, după cum am menționat și anterior, folosită în stadializarea unor cancere”, a explicat Dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în chirurgie oncologică, chirurgie hepato-bilio-pancreatică, chirurgie laparoscopică, la Spitalul Clinic SANADOR.