Rolul PET-CT în diagnosticul, stadializarea și monitorizarea cancerului colorectal

  • Publicat:
  • Actualizat:
Rolul PET-CT în diagnosticul, stadializarea și monitorizarea cancerului colorectal
Foto: SANADOR

Cancerul colorectal este o problemă de sănătate publică, pentru că această boală este afecțiunea oncologică diagnosticată cel mai frecvent în România și apare tot mai des la pacienții tineri. Pentru pacienți, un diagnostic pus la timp și un tratament corect sunt esențiale, oferindu-le șanse mai bune de vindecare.

Examinarea PET-CT este indicată la pacienții cu cancer colorectal atât pentru stabilirea diagnosticului inițial, cât și ulterior. După ce s-a confirmat diagnosticul prin colonoscopie și biopsie, investigația PET-CT este folosită pentru o stadializare completă a cancerului, deci pentru a vedea dacă există invazie locală sau metastaze la distanță. Ulterior, PET-CT este util pentru a monitoriza răspunsul la tratament și pentru urmărirea pe termen lung a bolnavului, pentru a descoperi din timp o eventuală recidivă.

PET-CT este o investigație non-invazivă hibridă, de medicină nucleară și imagistică medicală, care detectează cu mare precizie celulele tumorale, prin folosirea unei glucoze marcate radioactiv. Această metodă permite aprecierea activității tumorale și, din acest motiv, examenul PET-CT este mai eficient decât imagistica convențională.

Beneficiile majore ale PET-CT față de metodele imagistice convenționale sunt date de substanța injectată pacientului – o glucoză marcată cu un izotop radioactiv – care se fixează în principal în celulele tumorale, mai active metabolic, și indică astfel prezența formațiunilor maligne. Astfel, această investigație este superioară examinărilor tomografice și celor prin rezonanță magnetică nucleară. De asemenea, scanarea PET-CT se face pentru tot corpul în cel mult 20 de minute, ceea ce este foarte convenabil pentru pacient.

Examinarea PET-CT a revoluționat stadializarea și monitorizarea pacienților oncologici, inclusiv a celor diagnosticați cu cancer colorectal. În cazul acestora, investigația PET-CT ajută la depistarea unor leziuni de mici dimensiuni, prin evidențierea metabolismului rezidual în tumori care au fost deja tratate.

Așadar, examinarea PET-CT este superioară investigațiilor clasice, pentru că tumora nu este măsurată doar după dimensiuni, înainte și după tratament, scanarea ne spune și dacă, în urma tratamentului, mai există celule tumorale active, care se multiplică. De aceea, în oncologia modernă, PET-CT reprezintă standardul „de aur” în monitorizarea bolnavilor cu cancer.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților servicii medicale integrate pentru diagnosticul și tratamentul cancerului: consultații, analize, investigații imagistice, intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie. Fiecare caz oncologic este analizat de o comisie multidisciplinară, formată din medici cu diferite specializări, care decid împreună care este cea mai bună strategie terapeutică pentru pacient.

Pentru PET-CT, Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu un echipament de ultimă generație, Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Acesta permite scanarea rapidă a pacientului, cu obținerea unor imagini precise, de mare rezoluție. Procedura implică expunerea la o doză foarte mică de radiații, iar substanțele radioactive administrate intravenos se elimină rapid din corp. Molecula de glucoză radioactivă își reduce activitatea după aproximativ două ore de la administrare, iar riscul de apariție a efectelor adverse este neglijabil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult