Dacă ai resimțit la nivelul genunchiului un pocnet, cel mai probabil te confrunți cu o ruptură de menisc, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului, în special la persoanele tinere sau la sportivi. Pacienții în vârstă sunt și ei predispuși la această leziune, în special din cauza uzurii sau scăderii calității meniscului. Cum apare ruptura de menisc, ce simptome dă, dar și care sunt opțiunile de tratament ne spune dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.
„În principiu principalul simptom este durerea. Este o durere care apare în momentul producerii leziunii de menisc și apoi este o durere cu caracter recurent. Apare la anumite mișcări când se reproduce cumva mișcarea care a produs leziunea de menisc. Apare o durere la ridicarea de pe scaun, apare o durere la alergat, la efectuarea sprint-ului, la urcat sau la coborât scările, la ridicarea unei greutăți și răsucirea pe genunchi în același timp această acest simptom.
Durerea poate fi însoțită de fenomene mecanice, de blocaj, senzația de agățare în interiorul articulației, de ciupire, de înțepare și aceste fenomene de tip mecanic sunt însoțite de multe ori de umflarea genunchiului, de fuziune, de acumulare de lichid la nivelul articulației, care de obicei reprezintă un semn de severitate a leziunii”, a spus dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.
Întrebat cum se pune diagnosticul, Dr. Răzvan Dragomir a spus că „Diagnosticul unei leziuni de menisc se face prin într-un examen clinic. Pacientul vine la un consult adus de durere și de disconfortul care apare la nivelul acestei articulații. Există o serie de manevre pe care noi le efectuăm în așa fel încât să izolăm cumva suspiciunea că problema este la nivelul meniscului. Noi, la nivelul genunchiul, avem mai multe structuri importante și mai multe structuri care pot fi lezate în cadrul unui traumatism sportiv. Și atunci pot fi semne diferite. În funcție de anumite manevre pe care le efectuăm, punem un diagnostic de suspiciune.
În felul ăsta prin examenul clinic pe care îl efectuăm, iar această suspiciune este de obicei confirmată printr-un examen RMN. Examenul RMN este o investigație non-invazivă, investigație netoxică, nu folosește raze x, prin care noi facem o scanare a articulației și primim detalii foarte multe legate de toate structurile anatomice ale articulației, inclusiv modificări la nivelul osului dacă acestea apar, fracturi, fisuri care pot fi asociate, leziuni de cartilaj asociate, leziuni de ligament asociate, pentru că de multe ori leziunile de menisc se asociază și cu alte leziuni la nivelul articulației. Deci RMN-ul stabilește EXACT, diagnosticul de certitudine și ne dă și detalii legate de felul leziunii, localizare ei, potențialul de vindecare și ne conduce cumva la strategia de tratament”.