SANADOR oferă acces la o metodă inovatoare de diagnostic dermatologic, dermatoscopia digitală

  • Publicat:
  • Actualizat:
SANADOR oferă acces la o metodă inovatoare de diagnostic dermatologic, dermatoscopia digitală
Sursa foto: SANADOR

Dermatoscopia este procedura care utilizează microscopia prin epiluminiscență cu scopul de a analiza leziunile cutanate cu un dermatoscop. Componentele unui dermatoscop tradițional sunt: o lupă, o sursă de lumină nepolarizată, o placă transparentă și un mediu lichid.

Comparativ cu dermatoscoapele analogice, cele digitale nu utilizează mediu lichid; folosesc o tehnologie inovativă care se bazează pe lumina polarizată pentru a anula reflexiile de la suprafața pielii.

Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziție dermatoscopul Foto Finder, cea mai avansată tehnologie actuală de diagnostic și prevenție a tumorilor cutanate.

Prin utilizarea echipamentului Foto Finder, se poate realiza o hartă dermatoscopică a pacientului, care poate stoca morfologia a cel puțin 50 de leziuni și regiuni cutanate suspecte care necesită monitorizare. De asemenea, echipamentul poate să analizeze evoluția în timp a leziunilor, la 1 an sau la 2 ani de la stabilirea diagnosticului.

Dermatoscopia digitală este o investigație ușor de realizat, având o durată de maximum 30 de minute, în funcție de complexitatea leziunilor descoperite. Utilizarea Foto Finder este nedureroasă și neinvazivă.

Poate fi solicitată de orice pacient care dorește să monitorizeze leziunile cutanate suspecte, nevii cu aspect și culoare modificate sau de pacienții care au anumiți factori de risc, antecedente familiale de cancer cutanat, deci predispoziție de a dezvolta afecțiuni la acest nivel.

Diagnosticul în dermatologie se stabilește în cadrul consultației de specialitate, ocazie cu care medicul analizează cumulul de factori de risc la care este supus pacientul, tabloul clinic corespunzător afecțiunii de care acesta suferă, circumstanțele în care a început să se manifeste boala, planul de investigații care se impune cazului medical și conduita terapeutică optimă.

Afecțiunile dermatologice pot avea punct de plecare cutanat sau pot avea o cauză infecțioasă, astfel că tipul de tratament poate să difere de la o boală la alta, de la terapie medicamentoasă, la terapie topică sau tratament chirurgical minim-invaziv, asociat sau nu cu alte terapii complementare.

Prognosticul bolilor dermatologice depinde de mai mulți parametri: de momentul diagnosticării, de stadiul bolii, de echipamentele folosite pentru stabilirea diagnosticului, de complianța pacientului la recomandările medicului specialist, de eficacitatea tratamentului, de asocierea cu alte boli preexistente și de statusul imunitar al pacientului.

Pacienții ce se adresează departamentului Dermatologie SANADOR beneficiază de profesionalismul echipei medicale, de acces la instrumente de investigații performante și variate, de metode de tratament minim invazive și cu viză curativă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult