Sarcină cu risc? Ce este de făcut pentru o naștere în siguranță

Fiecare sarcină este o experiență unică, dar sarcina cu risc crescut necesită o monitorizare mult mai atentă.
  • Publicat:
Sarcină cu risc? Ce este de făcut pentru o naștere în siguranță
Sarcină cu risc? Ce este de făcut pentru o naștere în siguranță

Fiecare sarcină este o experiență unică. În cele mai multe cazuri, cele nouă luni de sarcină decurg normal, fără probleme, bebelușul venind sănătos pe lume. Sunt însă și situații în care lucrurile nu evoluează atât de simplu, existența unor factori de risc crescând probabilitatea de apariție a unor complicații atât pentru gravidă, cât și pentru făt. De aceea, sarcina cu risc crescut necesită o monitorizare mult mai atentă.

Placenta previa sau placenta jos inserată este una dintre complicațiile care pot apărea în sarcină, punând viața mamei și a fătului în pericol. În cazul gravidelor cu placenta praevia, placenta este poziționată anormal, acoperind total sau parțial colul uterin și provocând metroragie, în special în a doua jumătate a sarcinii.

Din cauza sângerării vaginale, care poate fi importantă, și a riscului crescut de naștere prematură, această complicație a sarcinii trebuie tratată ca o urgență medicală.

Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, unele afecțiuni renale sau hepatice, supraponderabilitatea, dar și bolile autoimune sau cele cu transmitere sexuală sunt alți factori de risc care pot duce la apariția unor complicații serioase în sarcină.

Conștientizarea acestor riscuri, recunoașterea unor semne și simptome care ar putea indica că ceva nu este în regulă (durere abdominală care persistă, amețeli, senzație de leșin, durere în piept, sângerare vaginală, febră, dificultăți de respirație etc) și monitorizarea mult mai atentă a sarcinii prin consulturi de specialitate, ecografii de sarcină, morfologii fetale și analize de sânge contribuie semnificativ la identificarea din timp a eventualelor probleme ce pot apărea. În acest mod, pot fi luate cele mai bune măsuri astfel încât sarcina să evolueze corespunzător, iar bebelușul să vină sănătos pe lume, fără ca viața lui sau a mamei să fie puse în pericol. Ca toate aceste lucruri să fie posibile, trebuie să existe o colaborare eficientă între pacientă și medic, bazată pe încredere.

În plus, este foarte important ca pacientele cu sarcină cu risc crescut să beneficieze de servicii medicale integrate, multidisciplinare, astfel încât supravegherea sarcinii să se facă în mod corespunzător, nașterea să se producă în condiții de maximă siguranță, iar proaspăta mamă și bebelușul să primească cele mai bune îngrijiri.

La SANADOR, gravidele au acces la monitorizare completă a sarcinii, asigurată de medici obstetricieni cu multă experiență, și la consulturi multidisciplinare, în funcție de indicație. Toate investigațiile recomandate în sarcină sunt realizate la SANADOR cu echipamente de ultimă generație, care furnizează cu acuratețe informații esențiale despre starea de sănătate a mamei și a fătului.

Indiferent că este vorba de o sarcină cu risc sau normală și indiferent de modul în care nou-născutul vine pe lume, nașterea la Maternitatea SANADOR are loc în deplină siguranță, într-un bloc de nașteri foarte bine dotat. Bebelușii primesc cele mai bune îngrijiri la Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic SANADOR, în timp ce micuții născuți prematur sau cu probleme de sănătate beneficiază de îngrijiri avansate la Secția de Terapie Intensivă Neonatală, echipată cu aparatură performantă.

În cazul unei urgențe obstetricale, pacientele se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul de acest tip din sistemul medical privat din România, unde vor primi cele mai bune îngrijiri.

Urmărește CSID.ro pe Google News