Stenoza aortică reprezintă o problemă medicală foarte gravă. Aceasta pentru că pacienții care se confruntă cu această situație nu mai au o irigare normală cu sânge a întregului organism. Practic, îngustarea deschiderii valvei către artera aortă face ca sângele să nu mai circule bine către creier, dar și către celelalte organe din corp.
Stenoza aortică se produce pe fondul unei forme de ateroscleroză de la nivelul valvei aorte. Aceasta produce inflamație și implicit va duce la îngustarea deschiderii valvei. Ateroscleroza înseamnă depunerea de colesterol și alte substanțe la nivelul pereților arteriali care împiedică fluxul normal de sânge.
Se știe că factorii de risc pentru ateroscleroză sunt hipertensiunea, fumatul, colesterolul și trigliceridele crescute, diabetul, obezitatea și rezistența la insulină. De asemenea, stenoza aortică poate apărea pe fondul unui defect cardiac congenital.
Stenoza aortică se poate manifesta prin dureri puternice în piept, senzația de leșin, amețeli, oboseală și palpitații. Persoanele care se confruntă cu aceste simptome trebuie să ajungă într-un serviciu de cardiologie pentru o evaluare. Aceasta pentru a evita complicațiile cardiace.
Stenoza aortică se poate rezolva prin chirurgie clasică, dar și prin metode minim invazive. La ora actuală, circulația normală a sângelui se poate restabili prin terapii moderne din chirurgia intervențională. Unul dintre medicii români de top care salvează viața și sănătatea pacienților diagnosticați cu stenoză aortică este Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională, Sanador.
În cadrul Sanador, echipele de medici realizează implantarea percutanată de valvă aortică (TAVI), destinată cazurilor diagnoticate cu stenoză aortică gravă. Astfel de intervenții sunt realizate de echipe extinse de medici din care fac parte specialiștii în cadiologie, ecocardiografie, chirurgie cardiacă și cardiologie intervențională.
Care sunt beneficiile intervențiilor minim invazive, explică pe larg în interviul video dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională, Sanador.