Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian

Ce presupune tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian, ne-a explicat Dr. Cristian Mihalea, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în radiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.

Stenoza carotidiană este o afecțiune în care una sau ambele artere carotide se îngustează din cauza plăcilor de aterom. Netratată, stenoza carotidiană se poate agrava în timp și poate duce la complicații severe, precum accidentul vascular cerebral. Ce presupune tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian, ne-a explicat Dr. Cristian Mihalea, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în radiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.

  • Procedura se face la angiograf, sub anestezie locală, generală sau cu sedare, urmată de o puncție la nivelul arterei femurale pe unde sunt introduse catetere cu care se ajunge până la artera carotidă.
  • Investigațiile pe care pacientul trebuie să le facă înainte de intervenție sunt fie angio-RM, fie angio-CT.
  • Contraindicațiile intervenționale sunt extrem de rare, iar asta se datorează utilizării unor echipamente avansate.

Tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian

„Vorbim de o procedură care se face în anumite indicații și anume, în primul rând, stenoza de arteră carotidă la nivelul bulbului cervical, stenoză care apare datorită plăcii de aterom, plăci de grăsime care poate fi fie calcificată, fie o placă instabilă de tip ulcerativ.

Ambele pun în pericol viața pacientului și tabloul neurologic pentru că pot fie trimite emboli din această placă să migreze, intracerebral și atunci pacientul devine deficitar și vorbim de un accident vascular cerebral acut, fie pot trimite doar emboli foarte micuți care, de fapt, să producă acele bine cunoscute accidente ischemice tranzitorii.

Pentru un minut, două-trei pacientul nu poate vorbi, nu poate mișca mâna și după care își revine miraculos. De ce? Pentru că acel mic trombișor care pleacă de la nivelul plăcii este lezat de propriile noastre celule specializate pe această funcție. Este un prim semnal de alarmă când pacientul face un astfel de accident vascular cerebral. De obicei sunt fie tratate, fie descoperite prin ecografie, fie prin angio-CT”, ne-a explicat Dr. Cristian Mihalea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Cristian Mihalea - Medic primar radiologie imagistică medicală
Dr. Cristian Mihalea este medic primar radiologie intervențională și neuroendovasculară. Supraspecializarea și-a început-o în 2011, în Spitalul Beaujon din nordul Parisului și acum lucrează în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Dr. Cristian Mihalea, medic specialist radiologie și imagistică ...
citește mai mult