Stenoza carotidiană este o afecțiune în care una sau ambele artere carotide se îngustează din cauza plăcilor de aterom. Netratată, stenoza carotidiană se poate agrava în timp și poate duce la complicații severe, precum accidentul vascular cerebral. Ce presupune tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian, ne-a explicat Dr. Cristian Mihalea, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în radiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.
„Vorbim de o procedură care se face în anumite indicații și anume, în primul rând, stenoza de arteră carotidă la nivelul bulbului cervical, stenoză care apare datorită plăcii de aterom, plăci de grăsime care poate fi fie calcificată, fie o placă instabilă de tip ulcerativ.
Ambele pun în pericol viața pacientului și tabloul neurologic pentru că pot fie trimite emboli din această placă să migreze, intracerebral și atunci pacientul devine deficitar și vorbim de un accident vascular cerebral acut, fie pot trimite doar emboli foarte micuți care, de fapt, să producă acele bine cunoscute accidente ischemice tranzitorii.
Pentru un minut, două-trei pacientul nu poate vorbi, nu poate mișca mâna și după care își revine miraculos. De ce? Pentru că acel mic trombișor care pleacă de la nivelul plăcii este lezat de propriile noastre celule specializate pe această funcție. Este un prim semnal de alarmă când pacientul face un astfel de accident vascular cerebral. De obicei sunt fie tratate, fie descoperite prin ecografie, fie prin angio-CT”, ne-a explicat Dr. Cristian Mihalea.