Tiroidita subacută are un tratament ce se poate întinde pe un termen mai lung. Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinolog la SANADOR, ne explică ce tratament trebuie aplicat în cazul acestei afecțiuni.
Tratamentul tiroiditei subacute poate dura pe termen mai lung, spun medicii. În cazul în care pacientul are hipertiroidie, niciodată nu se blochează funcția pentru că, așa cum s-a precizat anterior, funcția e normală. Sunt hormoni mulți în circulație pentru că au fost distruși foliculii tiroidieni. Ceea ce face medicul este să controleze doar efectul hipertiroidiei.
„Suntem foarte atenți la betablocant pentru a controla frecvența cardiacă. Nu intrăm cu antitiroidian de sinteză”, spune Dr. Corina Neamțu care precizează că e nevoie să fie urmărit lunar ( sau chiar mai rar, depinde de la caz la caz) profilul hormonal pentru a fi surprinsă faza de hipotiroidie. „Și atunci mergem pentru o durată – mai lungă sau mai scurtă, în funcție de situația pacientului în cauză – cu tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni și pe care încercăm să-i retragem atunci când s-a terminat tratamentul cu anti inflamatorul, când tiroida își revine morfologic”, declară medicul endocrinolog. Acest lucru se depistează din ecografii, acolo vedem modificările ecografice ce pot fi foarte ciudate. Tiroida este atât de modificată ecografic, încât te poți gândi chiar și la un cancer de tiroidă. Însă, cu răbdare, cu ecografii făcute corect, tiroida își revine.
După ce a fost tratată, tiroidita subacută nu poate apărea imediat la o lună, două. „Dacă este corect tratată, această afecțiune nu recidivează la un timp atât de scurt”, spune Dr. Corina Neamțu. În plus, un pacient care a avut deja tiroidită subacută, e capabil să se diagnosticheze singur și știe care sunt simptomele. Astfel, vine mai repede la medic și nu mai trece prin tot ce a trecut prima dată când s-a confundat această afecțiune cu o viroză de sezon.