Lupta cu cancerul este extrem de dificilă, motiv pentru care opțiunile corecte de tratament sunt cruciale. Radioterapia este un tratament al cancerelor de orice fel, cu ajutorul căruia se distrug celulele tumorale. Ce este mai exact și de ce este necesară pacientului oncologic ne-a vorbit Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, cu competențe în brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.
„Radioterapia este un tratament oncologic local care vine în ajutorul depistării și apoi al tratării cancerului localizat. Este o formă de tratament oncologic care presupune administrarea unor doze concentrate de radiații cu un gradient abrupt, adică reușim să plasăm într-un volum limitat de boală o doză potrivită tumorii, adică să distrugem celule tumorale.
Reușim foarte precis să controlăm și efectele secundare sau cele la care ne așteptăm, să le putem discuta cu pacienții și să luăm o decizie împreună pentru cel mai bun tratament”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, cu competențe în brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.
„Brahiterapia este o formă de radioterapie internă care prezintă, de fapt, plasarea unor surse radioactive sau a unor dispozitive prin care acele surse radioactive ajung în conținutul tumorii și reușesc să distrugă tumora local, prin distrugerea ADN-ului tumoral. Deci ar trebui pacientul să opteze pentru radioterapie. Mai exact, când avem o boală localizată avem opțiuni ca și tratament local: chirurgia, radioterapia, în funcție de localizare. În funcție de stadiul prezentării știm când, în urma dovezilor științifice și a unor studii bine cunoscute, ce anume se poate recomanda ca și primă intenție.
Deci putem să o folosim de cele mai multe ori cu scop curativ, de alte ori cu scop ajutător, să prevenim și, de ce nu, din cauza prezentării tardive, cu scop paliativ, de a ameliora simptome, sângerări, dureri. Deci are un rol multiplu”, a explicat dr. Beatrice Anghel.