La ora actuală, cancerul de prostată este pe locul al patrulea ca număr de cazuri la nivel global, după cancerele de sân, plămâni și colon. În 2020, au fost înregistrate peste 1, 4 milioane de cazuri și aproximativ 375 de mii de decese. Dacă este depistat în stadii incipiente, cancerul de prostată se poate trata cu succes.
În ceea ce privește diagnosticul, biopsia este metoda prin care se poate stabili cu certitudine prezența unei tumori maligne la nivelul glandei prostate. Metodele de efectuare a biopisiei au evoluat foarte mult și datorită avansului tehnologic. Printre cele mai performante metode de diagnostic în cancere se numără și puncția biopsie prostatică de fuziune.
„Cancerul de prostată este unul dintre cel mai bine studiate cancere la ora actuală. Este vorba despre cancerele pe care le fac bărbații. Cancerul de prostată poate fi diagnosticat cu certitudine, promptitudine și se poate trata. Din punct de vedere al istoriei biopsiei prostatice, cea ecoghidată a început la sfârșitul anilor ’80. Înainte, de la începutul secolului al XIX-lea, se făceau prostatectomii, deci scoaterea întregii prostate, doar pentru ameliorarea simptomelor urinare. Și astfel, se diagnostica un cancer de prostată.
Astăzi, biopsia prostatică a devenit gold standard în diagnosticarea cancerului de prostată. Fie se realizează transrectal, cum se face în cea mai mare parte, fie transperineal sau fie prin rezecția endoscopică a prostatei. Fără biopsie, nu putem vorbi despre un diagnostic de certitudine în cancer. Aici trebuie să adaugăm faptul că avem nevoie de un medic anatomopatolog care să ne pună diagnosticul de certitudine. Până când medicul anatomopatolog nu ne spune clar că acolo este un cancer de prostată, noi numim pacientul „cu suspiciune” de cancer de prostată.
Puncția biopsie prostatică de fuziune fost dezvoltată după 2010 și a devenit gold standard în urologie, conform ghidurilor europene. Eu ca medic o recomand tuturor pacienților pentru că oferă un beneficiu prin identificarea mult mai ușoară a leziunilor. Puncționarea acelor leziuni se face ghidat. Astfel, scad riscul de arata o leziune și necesitatea unei noi puncționări ” ne-a declarat în interviul video dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie în cadrul SANADOR.
Mai multe informații despre beneficiile puncției biopsie prostatice de fuziune puteți afla din materialul video realizat cu dr. Bogdan Pârlițeanu!