Totul despre radioterapie stereotaxică: indicaţii, mod de realizare, avantaje

Află totul despre radioterapia stereotaxică sau radiochirurgia care se recomandă în anumite tipuri de cancer şi care se face şi în cadrul Centrului Oncologic Sanador.
  • Publicat:
Totul despre radioterapie stereotaxică: indicaţii, mod de realizare, avantaje

Radioterapia stereotaxică sau radiochirurgia este o tehnică de radioterapie non chirurgicală care este folosită pentru a trata tumori maligne sau benigne. Procedura nu implică un tratament invaziv pentru pacient.

Numele de radiochirurgie a fost introdus de Lars Leksell, un neurochirurg al Institutului Karolinska, pentru a denumi o tehnică de tratament care utilizează doze mari de radioterapie într-o singură sedinţă pe o formaţiune tumorală intracerebrală.

Atunci când stereotaxia este folosită pentru tratamentul tumorilor din sistemul nervos cerebral, aceasta se numeşte radioterapie stereotaxică cerebrală (SRS/SRT). Când sunt tratate tumori în afara sistemului nervos, aceasta se numeşte radioterapie stereotaxică corporeală (SBRT).

Care sunt avantajele acestui tip de radioterapie?

Radioterapia convenţională este administrată în mod obişnuit cu doze zilnice scăzute pe o perioadă de 4-8 săptămâni. Acest fapt poate să întârzie sau să interfereze cu alte tratamente oncologice, cum ar fi chimioterapia. În comparaţie, stereotaxia poate fi administrată în 5 sau mai puţine şedinţe şi care nu necesită anestezie. Stereotaxia poate conduce la răspunsuri terapeutice mai bune decât radioterapia convenţională şi are mai puţine reacţii adverse.

Stereotaxia: indicaţii

Indicaţia de radioterapie stereotaxică este mult mai limitată ca şi localizări comparativ cu radioterapia convenţională. În cazul radioterapiei stereotaxice cerebrale, medicii pot aborda metastaze cerebrale (ele pot fi unice sau multiple sau se poate efectua postoperator tratamentul). Se mai poate efectua radiochirurgia şi pe tumori maligne cerebrale sau tumori benigne.

Tumorile care pot fi tratate cu stereotaxie corporeală sunt, cel mai frecvent, tumori pulmonare incipiente neoperabile cât si metastaze pulmonare (unice sau multiple). Mai pot fi tratate metastaze suprarenale, tumori hepatice, pancreatice, blocuri ganglionare, tumori prostatice sau metastaze osoase.
Fiind adesea tratate tumori cu mobilitate mare respiratorie şi fiind necesară o localizare ultraprecisă a formaţiunii tumorale, este necesar un control al mişcărilor respiratorii pentru a putea permite administrarea tratamentului cu o acurateţe maximă.

Pentru a evalua poziţia formaţiunii tumorale în timpul fazelor respiratorii, dar şi în corelaţia cu celelalte organe din jur, în vederea stabilirii planului de tratament, se realizează o tomografie computerizată prin scanare 4D.

Acest tratament, precum şi radioterapia convenţională, face parte din tratamentul multimodal al cancerului. În funcţie de localizarea tumorii, tipul histopatologic, stadiul bolii şi statusul de performanţă al pacientului, radioterapia poate fi unic tratament sau parte a unui tratament multimodal complex.

Radioterapia stereotaxică poate fi o alternativă viabilă la chirurgie, în special pentru categoria de pacienţi care au contraindicaţie la intervenţiile chirurgicale /risc anestezic crescut:

  • Tumori profunde inoperabile;
  • Tumori localizate lângă organe vitale din vecinătate;
  • Reiradieri.

Ce presupun şedinţele de Radioterapie Stereotaxică?

SRS/SRT si SBRT sunt tratamente efectuate în regim ambulator. Pacientul vine în Centru pentru tratament, iar ulterior, după tratament poate merge acasă şi îşi poate relua activităţile cotidiene. În cazul radioterapiei stereotaxice cerebrale, tratamentul este administrat intre 1 şi 5 şedinte. În cazul radioterapiei stereotaxice corporeale, tratamentul este administrat între 3 şi 8 sedinte cel mai frecvent. Ambele tipuri de tratament se pot face zilnic sau cu pauza între ele, in funcţie de decizia medicului curant.

O şedinţă de stereotaxie durează aproximativ 30-45 minute, iar timpul efectiv de tratament este sub 5 minute, de cele mai multe ori. În cursul tratamentului, o parte a acceleratorului liniar (numit Gantry) se roteşte în jurul pacientului aşezat pe masa de tratament. Acceleratorul este silenţios, iar pacientul nu simte nimic.

Foarte important de mentionat este faptul ca pacientul beneficieaza de un confort sporit, pacientii oncologici sunt adesea slăbiţi şi cu un status de performanţă precar care, de multe ori, este pus la încercare de deplasările zilnice.

Care sunt efectele secundare?

Radioterapia stereotaxică, ca şi radioterapia convenţională, poate da reacţii adverse în cursul tratamentului (reacţii adverse acute) sau după tratament (reacţii adverse cronice), care pot apărea după mai multe luni sau ani de la tratament.
Reacţiile adverse diferă în functie de localizarea şi volumul tumorii de tratat. De cele mai multe ori însă, comparativ cu radioterapia convenţională, aceste reacţii adverse sunt mult mai scăzute ca număr şi intensitate.

Unde se poate face stereotaxia?

La ora actuală, Centrul Oncologic Sanador asigură pacienţilor o gamă complexă de servicii moderne şi integrate de diagnostic, tratament al cancerului si urmărire post-terapeutică, pornind de la ambulator, spitalizare de zi şi continuă, oncologie medicală, radioterapie, brahiterapie, medicină nucleară, SPECT CT şi terapie izotopică, împreună cu cele mai performante echipamente şi tehnologii medicale, aplicate de medici cu o bogată experienţă în domeniu.

Până la finalul lunii august în Centrul Oncologic Sanador, beneficiezi de un preţ special la Pachetul de Radioterapie Stereotaxică Cerebrală, care cuprinde:

  • RMN cerebral 3 Tesla cu substanţă de contrast
  • CT simulator
  • Plan tratament
  • 1-5 şedinţe (în funcţie de recomandarea medicului)

Pentru detalii şi programări, apelează Call-Center Sanador 021 9699, număr valabil 24/7.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult