Stenoza aortică este o boală care se manifestă prin îngustarea valvei aortice sau chiar înfundarea acesteia. Astfel, inimă nu reușește să trimită suficient sânge în corp și apar probleme atât la nivelul inimii, cât și în celelalte organe. Despre stenoza aortică ne-a vorbit Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.
„Nu există o categorie de pacienți care să prezinte anumiți factori de risc, în așa fel încât să putem anticipa dacă în decursul vieții se va instala sau nu această patologie. Și mă refer în special la pacienții cu o morfologie normală a valvei aortice, asta presupunând o valvă aortică tricuspă și nu bicuspă, care este o afecțiune congenitală. Pacientul se naște cu două foițe cuspale în loc de trei.
Prin urmare, acești pacienți care la un anumit timp în viața lor dezvoltă această patologie sunt acei pacienți care dezvoltă o fibroză la nivelul valvei aortice, care în timp se calcifică lăsând locul unor jeturi anormale, care și ele la rândul lor creează alte leziuni fibrotice care și acestea se calcifică și începe un proces ciclic, un cerc vicios care are ca rezultat calcificarea completă masivă a valvei aortice.
Același lucru se întâmplă și la pacienții cu bicuspidie aortică, însă din cauza faptului că cele două cuspe din naștere nu se închid normal. La unii pacienți aceste jeturi anormale apar mai devreme în copilărie, în adolescență, astfel încât leziunile de jet produc calcificări. Valva se calcifică degenerează fix ca la cei cu valvă tricuspă, însă acest proces se întâmplă mult mai devreme, ajungând chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.
Urmărește integral materialul video pentru a descoperi tot ce trebuie să știi despre stenoza aortică.