Tratamente chirurgicale de mare finețe pentru afecțiunile glandei tiroide

  • Publicat:
  • Actualizat:
Tratamente chirurgicale de mare finețe pentru afecțiunile glandei tiroide

Tiroida este o glandă endocrină situată la baza gâtului, cu un rol foarte important în starea de bine a organismului prin producția și secreția de hormoni tiroidieni. Afecțiunile glandei tiroide variază de la boli inofensive precum gușa tiroidiană până la boli grave precum cancerul tiroidian, iar cele mai multe dintre acestea implică dereglarea producției normale de hormoni tiroidieni. În prezent, pacienții care suferă de boli tiroidiene au acces la tratamente medicamentoase și chirurgicale eficiente, care oferă șanse mai mari de vindecare sau de substituire a funcției tiroidiene, cu o calitate crescută a vieții.

Afecțiunile glandei tiroide pot fi diagnosticate cu certitudine prin consult de specialitate, ecografie tiroidiană și analize hormonale. Pentru stabilirea conduitei terapeutice, multe afecțiuni tiroidiene necesită efectuarea unei biopsii cu ac fin și confirmarea exactă a diagnosticului prin examenul histopatologic.

Afecțiuni precum tiroidita autoimună, hipertiroidismul sau hipotiroidismul sunt tratate de cele mai multe ori cu ajutorul medicamentelor cu administrare orală, iar pacientul urmează tratamentul de substituție hormonală pentru toată viața.

Nodulii tiroidieni suspecți și cancerul tiroidian au deseori indicație chirurgicală, în vederea exciziei complete. În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a nodulului suspect, fără extirparea totală a glandei tiroide, sau poate recomanda excizia completă a glandei și a ganglionilor de la nivelul gâtului.

Chirurgia endocrină cervicală este domeniul din chirurgia generală care se ocupă cu tratamentul chirurgical afecțiunilor glandei tiroide și ale glandelor paratiroide, situate la nivelul gâtului.

Tratamentul chirurgical extins, adică tiroidectomia totală, se adresează atât cancerului tiroidian confirmat histopatologic, cât și bolilor tiroidiene care determină anomalii de volum sau structură a glandei tiroide, cum sunt gușa micronodulară sau gușa endemică.

Tiroidectomia este o intervenție chirurgicală amplă prin care se îndepărtează glanda tiroidă în întregime și ganglionii limfatici din vecinătate.

Glanda tiroidă prezintă raporturi anatomice strânse cu organele învecinate (traheea, esofagul, nervii și marile vase de la nivelul gâtului), ceea ce face ca tiroidectomia să fie o procedură chirurgicală extrem de delicată. Din acest motiv, este ideal să fie practicată de chirurgi cu mare experiență, pentru a reduce la maximum posibilele riscuri și complicații.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie endocrină cervicală sunt realizate de medici competenți, cu experiență bogată și cu stagii de perfecționare în străinătate, care stabilesc indicațiile adecvate pentru cele mai sigure și mai puțin invazive intervenții chirurgicale endocrine cervicale.

Ziua Mondială a Tiroidei, marcată la 25 mai, este dedicată pacienților cu afecțiuni tiroidiene și specialiștilor care îi tratează. Este un bun prilej pentru a ne reaminti importanța efectuării periodice de analize medicale, a adresării la medic în primul rând preventiv, dar și în scop diagnostic sau terapeutic, în contextul în care afecțiunile tiroidiene sunt frecvente și chiar au o incidență în creștere de la un an la altul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cum se îngrijesc bebelușii prematuri
Cum se îngrijesc bebelușii prematuri