Tratamente minim invazive pentru o afecțiune des întâlnită la bărbați

Atunci când este descoperit din timp, adenomul de prostată (sau hiperplazia benignă de prostată – HBP) poate fi tratat prin operații minim invazive sau chiar prin proceduri nechirurgicale.
  • Publicat:
Tratamente minim invazive pentru o afecțiune des întâlnită la bărbați
Tratamente minim invazive pentru o afecțiune des întâlnită la bărbați

Urinările dese și dificile și nevoia frecventă de a urina, inclusiv noaptea, se numără printre cele mai frecvente manifestări clinice provocate de prostata mărită. Adenomul de prostată este o afecțiune des întâlnită la bărbații de peste 50 de ani și, în lipsa tratamentului adecvat, afectează serios calitatea vieții și poate duce la complicații.

Atunci când este descoperit din timp, adenomul de prostată (sau hiperplazia benignă de prostată – HBP) poate fi tratat prin operații minim invazive sau chiar prin proceduri nechirurgicale, care implică un risc redus de complicații, spitalizare de scurtă durată și recuperarea rapidă a pacientului, cu păstrarea funcției urinare și a celei sexuale.

De aceea, bărbații care se confruntă cu semne și simptome care pot indica o prostată mărită, trebuie să se prezinte cât mai repede la un medic urolog, pentru consultație și investigații de specialitate. Dacă boala este diagnosticată într-un stadiu incipient, un tratament pentru HBP este mult mai puțin invaziv, datorită noilor tehnologii disponibile, care permit îndepărtarea țesutului prostatic în exces chiar și prin proceduri de endourologie, care nu necesită incizii. Tratamentul trebuie să fie individualizat, medicul urolog stabilind care este cea mai potrivită metodă terapeutică pentru fiecare pacient în parte, în urma unei evaluări medicale complete.

Astfel, în funcție de indicația stabilită, adenomul poate fi tratat prin embolizare, adică printr-o procedură de radiologie intervențională, prin ablație termică, cu laser sau cu jet de apă sau prin procedura Rezum, un tip de ablație care transformă energia termică în vapori de apă. Toate aceste tratamente sunt nechirurgicale, iar rezultatele funcționale obținute sunt deosebite, cu ameliorarea rapidă și semnificativă a simptomatologiei.

Chiar și atunci când este necesar tratamentul chirurgical, în prezent sunt disponibile intervenții minim invazive, precum rezecția transuretrală a prostatei, care este realizată cu ajutorul unui instrument introdus prin uretră, fără incizii. Țesutul prostatic este îndepărtat prin folosirea unui laser sau a curentului electric, procedură care sigilează totodată vasele de sânge, prevenind astfel hemoragia.

Prostatectomia, operația de îndepărtare a prostatei, este indicată de obicei în cazurile severe, când alte intervenții nu ar asigura rezultatele dorite. Și această procedură poate fi realizată prin abord minim invaziv, laparoscopic sau robotic, în funcție de indicație.

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes diferite intervenții pentru tratarea adenomului de prostată, de la metode nechirurgicale, precum terapia Rezum, până la prostatectomii radicale efectuate clasic, deschis, laparoscopic sau robotic. Chirurgii urologi au experiență îndelungată în efectuarea acestor proceduri, alegând o tehnică mai puțin invazivă, atunci când acest lucru este posibil. Operațiile asistate robotic sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical existent.

Toate intervențiile se desfășoară într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, cu echipamente de ultimă generație. Rezultatele deosebite obținute la Spitalul Clinic SANADOR sunt posibile cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I.

Urmărește CSID.ro pe Google News