Tratamentul cancerului tiroidian – radioiodoterapia

Terapia cu iod radioactiv (radioiodoterapia) distruge celulele tiroidiene benigne şi maligne, dar poate fi indicată şi pentru prevenţia şi tratamentul recidivelor. metastazelor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tratamentul cancerului tiroidian – radioiodoterapia

Peste 567.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer tiroidian, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Peste 90% dintre cancerele tiroidiene sunt diferenţiate şi includ: cancerul papilar, folicular şi cel cu celule Hürthle.

Metodele imagistice dezvoltate în ultimii ani au contribuit semnificativ la depistarea precoce a acestor tipuri de cancere.


Astfel, pacienţii au un prognostic foarte bun în ceea ce priveşte eficienţa tratamentului, cu condiţia să se prezinte la medic atunci când observă că este ceva în neregulă!

Cum se manifestă cancerul de tiroidă

Printre semnele şi simptomele ce pot sugera existenţa cancerului tiroidian se numără:

  • Apariţia unui nodul la nivelul gâtului
  • Umflarea gâtului
  • Durere la nivelul gâtului, care se poate extinde spre urechi
  • Răguşeală sau voce groasă
  • Dificultăţi la înghiţire
  • Tulburări respiratorii (scurtarea respiraţiei)
  • Tuse persistentă

Dacă aveţi astfel de simptome, stabiliţi un consult la medicul endocrinolog. Multe dintre aceste manifestări pot fi cauzate de noduli benigni sau de alte tipuri de cancer din zona gâtului.

Radioiodoterapia – cui este indicată

Terapia cu iod radioactiv (radioiodoterapia) distruge celulele tiroidiene benigne şi maligne, fiind recomandată atât în cazurile de cancer tiroidian diferenţiat, cât şi în cele de hipertiroidism determinat prin boală autoimună (boala Basedow-Graves) sau prin guşă nodulară toxică.

De asemenea, radioiodoterapia poate fi indicată pentru prevenţia şi tratamentul recidivelor şi metastazelor. 

Aproximativ 8 din 10 cazuri de cancer tiroidian sunt papilare (carcinom papilar) şi se caracterizează de obicei prin dezvoltarea lentă a tumorilor, ce pot metastaza iniţial către nodulii limfatici din zona gâtului şi mai rar se extinde la alte organe (metastaze la distanţă).

Din 10 cazuri de cancer tiroidian, unul este folicular, arată statisticile. Cancerul tiroidian folicular este mai des întâlnit în zonele cu deficit de iod, iar numărul cazurilor a scăzut de la iniţierea iodării universale a sării.

Spre deosebire de cancerul tiroidian papilar, acest tip de cancer de obicei nu metastazează spre nodulii limfatici, dar se poate extinde la alte ţesuturi şi organe (plămâni, oase etc.).

Cancerul tiroidian cu celule Hürthle (carcinomul cu celule oxifilice) este mai greu de tratat. Aproximativ 3% din cazurile de cancer tiroidian sunt de acest tip.

Pregătirea pentru radioiodoterapie

Dacă pacientul primeşte diagnosticul de cancer tiroidian şi indicaţie de terapie cu iod radioactiv, primul pas va consta într-o discuţie cu medicul curant, care va explica ce presupune tratamentul, care sunt recomandările pre- şi postintervenţie, precum şi avantajele şi posibilele riscuri.

Pentru ca tratamentul cu iod radioactiv să fie eficient, pacientul trebuie să prezinte un nivel crescut de TSH (hormon de stimulare tiroidiană), lucru care poate fi obţinut pe două căi:

  • stoparea tratamentului, pentru câteva săptămâni, astfel încât să se inducă hipotiroidismul temporar (dar există riscul apariţiei unor simptome, precum oboseală accentuată, creştere în greutate, constipaţie, dureri musculare, dificultăţi de concentrare);
  • administrarea a două injecţii cu tirotropină (câte una pe zi) – în a treia zi are loc terapia cu iod radioactiv.

De asemenea, este indicat un regim alimentar sărac în iod (evitarea alimentelor care conţin sare iodată, lactate, ouă, fructe de mare, soia etc.), timp de 1-2 săptămâni înainte de tratamentul cu iod radioactiv.

În ce constă radioiodoterapia

Iodul radioactiv se administrează în formă de capsulă care se înghite cu apă, fără să fie mestecată. După administrare, pacientul devine o sursă de radiaţie şi reprezintă un pericol pentru oamenii din jur.

Iodul radioactiv este absorbit rapid la nivel gastrointestinal şi acţionează gradual asupra glandei tiroide (efectele benefice se pot vedea în 2-6 luni).

În acest interval, pacientul trebuie să vină regulat la consultul medical pentru evaluarea stării de sănătate şi a eficacităţii tratamentului.

Radioiodoterapia: posibile reacţii adverse şi contraindicaţii

Printre reacţiile adverse la radioiod se numără greaţa, durerea şi inflamaţia la nivelul gâtului, afectarea glandelor salivare, gura uscată, salivă, transpiraţie şi urină cu miros neplăcut, gust metalic sau sărat.

Toate aceste reacţii adverse sunt aduse la cunoştinţa pacientului înainte de administrarea iodului radioactiv, iar medicul poate recomanda diverse medicamente pentru ameliorarea acestora.

Radioiodoterapia este contraindicată gravidelor. Se recomandă folosirea pilulelor contraceptive, a prezervativului sau a altor metode de contracepţie pentru 6-12 luni (în cazul femeilor) şi 3-6 luni (în cazul bărbaţilor) de la efectuarea tratamentului cu iod radioactiv.

De asemenea, radioiodoterapia este contraindicată femeilor care alăptează – se recomandă întreruperea alăptării cu 6-12 săptămâni înainte de tratament, dar şi după acesta, deoarece iodul radioactiv pătrunde în laptele matern.

După administrarea radioiodului, pacientul rămâne internat câteva nopţi până la scăderea nivelului de radiaţie pe care o emite.

Alte măsuri ce trebuie respectate la externare:

  • Consumul mare de lichide
  • Scaun zilnic
  • Folosirea unei toalete strict pentru uzul personal
  • Duşul zilnic şi spălarea frecventă a mâinilor
  • Evitarea folosirii la comun a tacâmurilor, veselei
  • Pacientului i se recomandă să doarmă într-o cameră separată timp de o lună
  • Evitarea contactului sexual timp de o lună după tratament
  • Spălarea separată a lenjeriei de corp, a prosoapelor şi a cearşafurilor, feţelor de pernă

Pentru sfaturi suplimentare privind radioiodoterapia, dar şi alte metode de tratament, programează-te pentru un consult, sunând la Call-Center Sanador, 021-9699, număr disponibil non-stop.

Centrul Oncologic Sanador asigură pacienţilor o gamă complexă de servicii moderne şi integrate de diagnostic, tratament al cancerului şi urmărire postterapeutică, pornind de la ambulator, spitalizare de zi şi continuă, oncologie medicală, radioterapie, brahiterapie, medicină nucleară, SPECT-CT şi terapie izotopică, împreună cu cele mai performante echipamente şi tehnologii medicale, aplicate de medici cu o bogată experienţă în domeniu.

În cadrul Centrului Oncologic Sanador, cazurile medicale sunt analizate individual de o Comisie Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici cu o vastă experienţă. Totul pentru a le oferi pacienţilor soluţii medicale personalizate, care să le asigure cel mai bun rezultat posibil.

Cel mai mult beneficiază de aceasta expertiză cazurile dificile, ale căror indicaţii de tratament sunt la limită, sau care se pretează la protocoale cu multiple opţiuni având grade de recomandare similare în ghidurile terapeutice.

Evaluarea tumor board poate fi omisă în cazurile comune, în care indicaţia terapeutică standard este adoptată ca practică curentă în acea instituţie. De asemenea, unele situaţii de urgenţă (ocluzii, hemoragii) pot impune o intervenţie de urgenţă fără un consult multidisiplinar prealabil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult