Cancerul bronhopulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, cauzând anual aproximativ 1,6 milioane de decese (19% din totalul deceselor prin cancer).
În România, cancerul pulmonar reprezenta, conform estimărilor pentru anul 2018, 20,2% din totalul deceselor prin cancer, iar incidența în populația generală diagnosticată cu boli neoplazice a fost de 13,6%, mult mai crescută la bărbați (19,1%) în comparație cu femeile (7,2%).
Mortalitatea ridicată are ca principală cauză diagnosticarea tardivă, cancerul bronhopulmonar fiind o boală silențioasă, asimptomatică în 7 cazuri din 8.
Simptomele apar atunci când boala este deja într-un stadiu avansat, din această cauză, tratamentul curativ nu este posibil în aproximativ 90% din cazuri. Astfel, rata de supraviețuire la 5 ani în cancerul pulmonar este de 17%.
Tratamentul cancerului bronhopulmonar se face diferențiat, în funcție de tipul tumorii, stadiul acesteia și comorbiditățile pacientului.
Pe lista opțiunilor de tratament se află intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia sau terapia moleculară țintită, care pot fi utilizate individual sau în cadrul unui plan de tratament multimodal, în funcție de stadiul bolii. Singura opțiune terapeutică cu potențial curativ în boala localizată este însă tratamentul chirurgical.
Opțiunile de tratament chirurgical pentru care medicul curant poate opta sunt:
Citește mai mult despre tratamentul chirurgical al cancerului bronhopulmonar într-un material realizat de Dr. Mihaela Codreși, medic primar Chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR.