Tratamentul minim invaziv al obezității, cu rezultate pe termen lung

  • Publicat:
  • Actualizat:
Tratamentul minim invaziv al obezității, cu rezultate pe termen lung

Obezitatea este o adevărată problemă de sănătate publică, complicațiile medicale provocate de kilogramele în plus ducând anual la moartea a milioane de oameni la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Excesul de greutate corporală reprezintă un important factor de risc pentru multe afecțiuni serioase, în special cardiovasculare, metabolice și oncologice. De aceea, scăderea în greutate este esențială pentru a preveni aceste complicații. Atunci când regimul alimentar și exercițiile fizice nu duc la rezultatele dorite, o soluție optimă o poate reprezenta chirurgia bariatrică.

Operațiile care ajută la scăderea ponderală pot fi recomandate numai în urma unei consultații amănunțite efectuate de un medic specializat în chirurgia obezității, dublate de o ecografie abdominală și analize de sânge. Toate aceste investigații oferă detalii importante despre starea de sănătate a pacientului, astfel încât să poată lua decizia cea mai bună în ceea ce privește intervenția.

Există mai multe tipuri de chirurgie bariatrică, dar procedura considerată standard „de aur” la pacienții cu obezitate morbidă este bypassul gastric, datorită rezultatelor de durată care pot fi obținute prin această procedură. Intervenția se realizează laparoscopic și presupune crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni și suturarea acestuia de o parte a intestinului subțire, ocolind astfel 90% din stomac și o treime din intestin.

Prin bypass gastric se poate obține o scădere ponderală semnificativă, iar rezultatele vor fi observate în scurt timp. Noul stomac de mici dimensiuni va duce la obținerea senzației de sațietate după ingestia unei cantități reduse de hrană. În plus, întrucât un segment din intestinul subțire va fi ocolit de bolul alimentar, sistemul digestiv va procesa o cantitate mai mică de calorii și substanțe nutritive.

În urma unei intervenții de acest fel se poate obține o scădere ponderală de până la 80% din greutatea inițială, iar recuperarea pacientului este rapidă și ușoară, deoarece procedura nu necesită incizii de mari dimensiuni. Durerea și sângerarea postoperatorii sunt reduse, iar riscul apariției unor complicații este semnificativ limitat.

După intervenție, pacientul trebuie să respecte câteva reguli, tocmai ca rezultatele să fie păstrate și consolidate pe termen lung. Ca urmare a procedurii de bypass gastric, pacientul va asimila mai puțini nutrienți, existând riscul apariției unor carențe nutriționale. Pentru a preveni această problemă, este recomandată o consultație periodică la un medic nutriționist, în vederea întocmirii unui regim alimentar personalizat și suplimentarea acestuia, la nevoie, cu vitamine sau minerale. Această monitorizare are un rol important și în respectarea unui stil de viață sănătos, echilibrat și activ, care să ajute la menținerea unei greutăți corporale normale.

La Spitalul Clinic SANADOR se efectuează toate tipurile de intervenții de chirurgie bariatrică, iar pacienții au acces la o consultații, analize și investigații imagistice pentru evaluarea completă a stării de sănătate. Echipa medicală cu experiență în chirurgia obezității realizează intervenții minim invazive, cu rezultate de durată și recuperare rapidă, iar medicii specializați în Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice oferă un plan nutrițional personalizat, în funcție de necesitățile și obiectivele fiecărui pacient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult