Polipii uterini, numiți și polipi endometriali, sunt excrescențe ale mucoasei uterine atașate printr-un pedicul la endometru și care se extind în cavitatea uterină. Polipii uterini sunt între cele mai frecvent întâlnite cauze de sângerare vaginală, atât la femeile de vârstă fertilă, cât și la cele aflate la menopauză. De altfel, polipii endometriali pot cauza cicluri menstruale neregulate, sângerări menstruale abundente și sângerări în afara ciclului menstrual. La femeile de vârstă fertilă, polipii uterini sunt frecvent o cauză de infertilitate.
Apariția polipilor uterini este favorizată de hipertensiunea arterială și de obezitate, dar factorii de risc includ și tratamentul de substituție hormonală pentru femeile aflate la menopauză și tratamentul cu tamoxifen pentru cancerul de sân.
Diagnosticul polipilor uterini se poate face neinvaziv, prin ecografie transvaginală, sau minim invaziv, prin histeroscopie, procedură în cadrul căreia se poate realiza și excizia polipilor, urmată de examenul anatomopatologic al fragmentelor excizate.
Intervenția chirurgicală ginecologică pentru polipii endometriali este sigură și se poate realiza cu internare de zi sau chiar în regim ambulatoriu, dar anestezia generală poate deveni necesară atunci când se practică excizia polipilor, astfel că procedura nu este dureroasă pentru paciente. Recuperarea este rapidă și fără probleme.
Polipii uterini pot reapărea în 10–15% din cazuri. Din acest motiv, intervenția chirurgicală poate viza excizia întregului endometru, atunci când pacienta nu își mai dorește să rămână însărcinată sau nu se mai află la o vârstă fertilă. Decizia este luată doar în urma consultului de specialitate și a discuției cu medicul curant.
Pe termen lung, intervenția chirurgicală de excizie histeroscopică a polipilor uterini are rezultate foarte bune și crește calitatea vieții pacientelor.
Vara aceasta, la Spitalul Clinic SANADOR, puteți beneficia de o reducere de 1.000 de lei la procedurile de histeroscopie în care se realizează excizia polipilor uterini!