Venele varicoase: statul în picioare nu este singurul factor de risc

De ce apar venele varicoase și ce este de făcut, ne-a explicat Dr. Bogdan Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR.

Varicele reprezintă vene superficiale, deformate și mărite în diametru. Orice venă superficială poate deveni varicoase, dar venele cel mai frecvent afectate sunt cele de la nivelul membrelor inferioare. De ce se întâmplă asta și ce este de făcut, ne-a explicat Dr. Bogdan Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR.

Venele varicoase: cauze

„Varicele apar sigur din cauze genetice. Există o moștenire genetică și se referă la structura venei, venele de la membrele inferioare. Prin ele circulă sângele antigravitațional. De aceea ele sunt prevăzute din naștere cu niște valve, un sistem de ecluze, să spunem, în interiorul venei. Pacienții care dezvoltă varice, de cele mai multe ori se nasc fără acest sistem valvular sau este un sistem deficitar moștenit de la părinți sau se mai sare uneori câte o generație. Cert este că sângele nu mai poate fi reținut în aceste vene și are acel reflux. În loc să circule spre inimă, circulă și înapoi, ceea ce duce în timp la creșterea de volum a acestei vene și se produc varicele. Moștenirea genetică poate fi influențată de o activitate fizică susținută, de așa-zisul stil de viață sportiv.

Dar în condițiile actuale, în care foarte multe meserii implică nu atât statul în picioare, cum era înainte incriminat, ci și mai mult statul pe scaun la calculator 8h, patologia varicoasă a explodat în perioada dezvoltării tehnologiilor, pentru că în momentul în care ne așezăm pe scaun, închidem cea mai importantă vene în două locuri la genunchi, stând pe scaun și inghinal. În timp se dezvoltă varice într-o zonă în care până acum 20 de ani era rarisim, adică în spatele genunchiului. Sunt așa-zisele varice de safene externă.

Deci, la întrebarea pe care mi-ați pus-o, factorul genetic completat de un anumit stil de viață ortostatism, adică statul în picioare foarte mult nemișcat sau statul pe scaun foarte mult nemișcat, la care se adaugă lipsa vieții sportive, adică sedentarismul, obezitate. Nu-i mai puțin adevărat că există și varice secundare. Ele apar în anumite condiții. Nu intrăm în detalii și nu se operează. Este o boală în interior, un cheag pus pe o venă care determină o dezvoltare a venelor compensatorie”, ne-a explicat Dr. Bogdan Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Ionuț Munteanu - Medic primar în Chirurgie Cardiovasculară
Dr. Ionuț Bogdan Munteanu este medic primar în Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR. Experiență 2003 - medic specialist chirurgie cardiacă și vase mari 2008 - medic primar chirurgie vasculară 1996 - 2000: Institutul C.C.Iliescu, Clinică de Chirurgie Cardiovasculară 2000 ...
citește mai mult