Posibilele afecțiuni de la nivelul cavității orale sunt numeroase și adesea se produc din cauza unei atenții deficitare acordate sănătății orale. Cum pot fi ele prevenite? Prin vizite periodice la medicul stomatolog! Cu cât prezentarea la medic se face mai devreme, cu atât tratamentele dentare sunt mai conservative și mai puțin invazive.
Prevenția primară cuprinde rutina de îngrijire zilnică, necesară pentru identificarea și combaterea precoce a oricărei afecțiuni a cavității orale. Prevenția principalelor afecțiuni infecțioase sau inflamatorii ale cavității orale se face prin asigurarea unei igiene orale adecvate, efectuate cu regularitate. Periajul corect și utilizarea apei de gură ajută la prevenirea acumulării de acizi și bacterii.
În plus, adesea nu este conștientizat impactul obiceiurilor care dăunează dinților. Consumul de vin roșu, cafea, fumatul sau extremele alimentare sunt doar câțiva dintre factorii care stau în calea unui zâmbet strălucitor și sănătos.
Detartrajul cu ultrasunete, airflow – procedură prin care, cu ajutorul unui jet puternic de apă-aer infuzat cu microparticule cu glicină, se igienizează zonele interdentare greu accesibile și se îndepărtează petele extrinseci ale dinților – sau periajul profesional sunt etapele unei ședințe de profilaxie primară care se desfășoară în cabinetul de stomatologie. Aceste proceduri sunt recomandate a fi efectuate o dată la 3 luni pentru purtătorii de aparat ortodontic, pacienții cu implanturi sau cu boală parodontală în antecedente.
Prevenția secundară presupune tratamentul afecțiunilor deja apărute, aflate într-un stadiu incipient, cu scopul a stopa evoluția și extinderea lor. Cariile, tartrul, placa bacteriană sunt premergătoare bolilor stomatologice cronice.
Prevenția terțiară se ocupă de acele boli cornice cu impact sever asupra integrității cavității orale și dentiției în special. Parodontita, gingivitele cronice, pulpita dentară ireversibilă sau uzura dentară intensă sunt doar câteva din exemplele de afectări stomatologice cronice ce trebuie tratate invaziv dacă profilaxia nu a fost făcută corespunzător.
Uzura dentară este termenul care definește afectarea normală a smalțului dentar. Aceasta devine patologică când sunt depășite anumite praguri de uzură și sunt implicate și structurile interne ale dinților. Bruxismul, aciditatea din cavitatea orală, maxilarele prea înguste sau prea late sunt cele mai frecvente cauze ce pot determina o uzură precoce, în absența unor metode de profilaxie susținute.
Sănătatea orală este importantă pentru fiecare dintre noi. Ne permite să vorbim, să zâmbim, să mirosim, să gustăm, să mestecăm și să exprimăm emoții cu încredere, fără durere, fără disconfort, fără boală.
La 20 martie, sărbătorim Ziua mondială a sănătății orale. Sănătatea orală include nu doar dinții, ci și gingiile, maxilarul și țesuturile adiacente, iar respectarea igienei orale este cea mai eficientă cale de combatere a problemelor de sănătate orală.
Pentru a asigura tuturor un zâmbet frumos și sănătate orală deplină, Clinica de Stomatologie SANADOR găsește soluții moderne, indiferent de complexitatea cazului. Îmbinând expertiza celor mai buni medici în domeniu, tehnologiile performante și materialele de ultimă generație, medicii SANADOR abordează interdisciplinar, în siguranță, o gamă largă de patologii.