Proteinele sunt responsabile pentru creșterea și repararea țesuturilor din corp. De asemenea, ele joacă un rol esențial în producția de hormoni, enzime și celule roșii. Fiecare proteină în parte este formată din aminoacizi pe care organismul nu îi poate depozita, motiv pentru care ei trebuie aduși cu regularitate în organism. Cum putem face asta? Prin alimentație.
Cele mai consumate surse de proteină sunt carnea, peștele și ouăle. Așadar, iată cum să introducem mai multă proteină în alimentație, atât prin surse de origine animală, cât și vegetală.
Cea mai mare cantitate de proteine consumată provine din carne, pește și ouă. Deși carnea este o sursă excelentă de proteină, ea conține un nivel destul de crescut de grăsimi saturate, care pot ridica nivelul de colesterol LDL (rău) în sânge. Avem ca variante sănătoase produsele din gama Matache Măcelaru’. Mai exact, șunca Praga și Mușchiul Țigănesc. Ambele produse sunt bogate în proteine și au eticheta curată. Ce înseamnă asta? Nu conțin gluten, amidon, MDM, soia, arome artificiale și monoglutamat de sodiu adăugat. 100g de mușchi țigănesc conțin 19.9g de proteină, în timp de 100g de șuncă Praga conțin 15.4g de proteină.
Diferite alimente conțin diferite amestecuri și cantități de aminoacizi esențiali. Comparativ cu proteina animală, proteina vegetală are o gamă variată de aminoacizi esențiali, motiv pentru care persoanele care urmează o dietă vegană ar trebui să introducă produse variate în alimentație. Printre sursele de proteină vegetală putem enumera:
Produsele lactate sunt o sursă excelentă de proteine, fier, calciu și vitamina D. Și, bineînțeles, să nu uităm de proteine. Potrivit unui studiu publicat în 2015 în Nutrition Reviews, consumul de lapte și iaurt poate preveni mâncatul în exces și spirjină scăderea în greutate.