Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și te poate ajuta să slăbești, dar și să ții la distanță diverse boli. Printre acestea se numără hipertensiunea.
Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea Harvard și publicat în revista American Heart Association arată că tensiunea arterială poate fi ținută sub control dacă mâncăm la micul dejun cereale. Dar nu orice fel de cereale și mai ales nu cu adaos de zahăr!
În urma unei metaanalize ce a inclus 13.000 de participanți cu vârste între 40 și 86 de ani, medicii au descoperit că peste 7.000 dintre aceștia au dezvoltat hipertensiune arterială și au fost curioși să afle care au fost obiceiurile alimentare ale acestora din urmă, în comparație cu participanții sănătoși.
Astfel, ei au descoperit că participanții hipertensivi nu obișnuiau să mănânce cereale la micul dejun. În schimb, cei care mâncau zilnic o porție de cereale aveau un risc cu aproape 20% mai redus de a se confrunta cu tensiune arterială mărită.
Răspunsul simplu este: cerealele integrale, precum ovăzul sau fulgii cu tărâțe de grâu. Sunt de evitat cerealele rafinate, cu mult zahăr adăugat, atrag atenția autorii studiului.
Cerealele integrale conțin fibre care ajută la prevenirea acumulării de grăsime pe vasele de sânge și, în consecință, riscul de hipertensiune este scăzut, la fel și cel de boli coronariene, infarct, accident vascular cerebral sau boli renale.
Desigur, la fel de importante sunt și celelalte măsuri, precum menținerea greutății corporale în limitele normale, exercițiile fizice zilnice și regimul sărac în grăsimi saturate și sare, afirmă dr. Jinesh Kochar, autorul principal al studiului.
Multe persoane mănâncă foarte sărat, depășind „doza” zilnică recomandată, de 2 grame – adică o linguriță. Sarea se poate ascunde și în unele alimente unde nu te aștepți.
De asemenea, printre cauzele hipertensiunii se numără și consumul excesiv de alcool, vârsta înaintată, obezitatea, fumatul, stresul, diabetul.