În El Paso, un oraș din Texas, cazurile de infectări cu COVID-19 sunt în continuă creltere, motiv pentru care multe persoane se confruntă cu o senzație de epuizare din cauza practicării măsurilor de prevenție împotriva noului coronavirus. Experții spun că fiecare individ răspunde diferit la stres, iar stresul produs de un dezastru nu este deloc diferit.
Sezonul sărbătorilor a început, iar asta înseamnă că și goana după cadouri, ceea ce în această perioadă ne stârnește o ușoară teamă, pentru că nu știm exact dacă ne putem infecta cu noul coronavirus atunci când mergem la cumpărături și suntem expuși în spații aglomerate. Indiferent de situație, fiecare individ răspunde diferit la stresul provocat de dezastre, iar pandemia de COVID-19 reprezintă un motiv de stres. Nu ne gândim doar la sănătatea noastră, ci și a celor din jurul nostru.
Unele persoane pot experimenta acest stres sub forma unor simptome fizice sau somatice, dureri de cap, schimbări de somn sa probleme ale tractului gastrointestinal, în timp ce altele se pot confrunta cu simptome cognitive precum tristețe, teamă sau dificultate de concentrare. De asemenea, tot din cauza stresului mai pot apărea comportamente precum consumul de alcool sau droguri în exces sau chiar prezența în sălile de pariuri.
Centrul de Prevenție și Control al Bolilor susține că aceste riscuri apărute în urma acestui tip de stres se regăsesc în rândul adolescenților și indivizilor cu risc crescut de boli severe precum seniori sau persoane cu afecțiuni medicale care pot reprezenta un pericol în urma contacului cu COVID-19.
Știm foarte bine că aflați în spații aglomerate crește riscul de infectare cu noul coronavirus. Potrivit Dr. David Hirschwerk, medic boli infecțioase din New York, există câțiva factori pe care trebuie să-i luăm în calcul:
Dacă preferăm să mergem direct în magazin și nu să facem cumpărături online, există câteva metode prin care putem reduce riscul de infectare. În primul rând, atunci când mergi să faci cumpărături, neapărat trebuie să porți masca de protecție care să-ți acopere nasul și gura și să păstrezi distanța. Deși ambalajele produselor nu reprezintă un risc la atingerea lor, este important să-ți speli mâinile frecvent cu apă și săpun.