COVID-19: Ne-am putea vaccina anual, la fel ca în cazul gripei

Oamenii vor avea nevoie probabil să ia anual un vaccin contra coronavirusului pentru a se proteja, similar cu vaccinul antigripal anual, a declarat un cercetător al Universităţii Oxford, din marea Britanie.
  • Publicat:
COVID-19: Ne-am putea vaccina anual, la fel ca în cazul gripei
foto shutterstock/COVID 19: Ne-am putea vaccina anual, la fel ca în cazul gripei

Oamenii vor avea nevoie probabil să ia anual un vaccin contra coronavirusului pentru a se proteja, similar cu vaccinul antigripal anual, a declarat un cercetător al Universităţii Oxford, din Marea Britanie, care deja testează un posibil vaccin COVID-19.
SarsCOV2  nu suferă mutaţii la fel de rapide precum virusul care multiplică tulpinile de gripă, dar este greu să se creeze „răspunsuri imunitare de lungă durată la el”, a spus Sir John Bell, profesor de medicină, pentru „Meet the Press”, NBC.

„Cercetările arată din ce în ce mai clar că este posibil să avem nevoie de vaccinuri periodice împotriva coronavirusurilor care vor apărea în viitor”, a spus el. „Asta, desigur, rămâne de văzut, dar asta este pariul meu în acest moment.” Pornind de la această premisă, asta înseamnă că laboratoarele de cercetare  vor trebui să dezvolte un vaccin contra coronavirusului sezonier.

Dr. Bell face parte din echipa Oxford care a început testarea unui vaccin într-un studiu clinic şi îşi propune să aibă un vaccin disponibil pentru distribuţie până în septembrie.
Până acum, echipa a dat deja vaccinul pe 1.000 de oameni, după ce au finalizat studii preclinice la şoareci, dihori şi maimuţe. Oamenii de ştiinţă au programat teste pentru 6.000 de persoane până la sfârşitul lunii mai şi speră să înscrie suficientă lume pentru a şti dacă vaccinul va fi eficient.

Săptămâna aceasta, se aşteaptă analiza datelor pentru testele efectuale pe maimuţe, ceea ce este o etapă importantă în testarea vaccinului. Urmează monitorizarea eficacităţii vaccinului la om şi extinderea studiilor clinice şi în alte ţări, dacă nu au suficiente cazuri COVID-19 în Marea Britanie pentru a le testa.

„Avem deja puncte de testare în alte părţi ale lumii unde este virusul este activ şi cu rată mare de infectare”, a spus dr. Bell. „Suntem destul de siguri că vom primi un semnal până în iunie dacă vaccinul funcţionează sau nu.”

În acest moment sunt peste 3.500.000 de cazuri confirmate în întreaga lume şi 248.164 de decese, potrivit Centrului de Resurse pentru Coronavirus al Universităţii Johns Hopkins.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: