Cât de sănătos este, de fapt, oţetul de mere. Efectele secundare pe care mulți nu le cunosc

Oţetul de mere nu a fost foarte popular, dar, în ultima vreme, acesta este tot mai des invocat de nutriţionişti şi persoanele care urmează un stil de viaţă sănătos.
  • Publicat:
Cât de sănătos este, de fapt, oţetul de mere. Efectele secundare pe care mulți nu le cunosc
Efectele adverse ale oțetului de mere/ Foto: Shutterstock

Oţetul de mere nu a fost foarte popular, dar, în ultima vreme, acesta este tot mai des invocat de nutriţionişti şi persoanele care urmează un stil de viaţă sănătos. Oţetul de mere este adesea folosit pentru tratarea unor probleme de sănătate cum ar fi obezitatea şi diabetul . În timp ce beneficiile sale sunt larg cunoscute, foarte puţine persoane sunt conştiente de efectele sale secundare. Utilizarea excesivă sau pe o perioadă lungă a oţetului de mere poate provoca reacţii grave şi daune pentru corpul tău.

Oţetul de mere este un agent eficient de combatere a bacteriilor şi conţine multe minerale vitale şi oligoelemente, cum ar fi potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu , sulf, cupru, fier, siliciu şi fluor, elemente vitale pentru un corp sănătos . Oţetul de mere recomandat pentru sǎnǎtate este doar cel natural, cu o aciditate ideală ( pH) de la 5 la 7.

Iată câteva efecte secundare ale consumului excesiv de oţet de mere:

1. Deteriorarea ţesutului, din cauza oțetului de mere

Fie că sunteţi consumatoare de oţet de mere sub formă de tablete sau sub formă lichidă, acesta poate perturba sau deteriora esofagul şi a altor secţiuni ale sistemului digestiv. Conform cercetătorilor, nivelul ridicat de acid citric conţinut de oţetul de mere poate deteriora esofagul şi mucoasa stomacului. În plus, aplicarea directă  a oţetului  pe piele poate provoca iritaţii , erupţii cutanate şi senzaţie de arsură. Pentru a preveni efectele secundare, oţetul trebuie să fie întotdeauna amestecat cu apă, miere sau un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.

2. Nivel scăzut de potasiu

Conţinutul ridicat de acid acetic din oţet provoacă un nivel scăzut de potasiu în sânge şi de asemenea, reduce densitatea minerală osoasă, mai ales în cazul unui consum excesiv. Mai mult, persoanele care suferă de osteoporoză ar trebui să ia măsurile de precauţie şi să consulte un medic înainte de a consuma oţet de mere.

3.  Reacţii medicamentoase adverse

Din moment ce este de natură acidă, oţetul poate reacţiona uşor cu unele medicamente, cum ar fi laxativele, diureticele şi insulina. Consumul excesiv poate duce la hipokaliemie şi niveluri scăzute de potasiu. Deoarece  are un efect direct asupra nivelului de insulină şi de zahăr din sânge, se poate dovedi extrem de periculos atunci când  aveţi hipertensiune şi diabet zaharat. Dacă suferiţi de orice tulburare de sănătate, pentru a evita reacţiile adverse, luaţi în considerare consultarea medicului înainte de a consuma  oţet de mere.

4 . Probleme gastro-intestinale

Datorită profilului acidic, acesta poate provoca diaree gravă, indigestie şi arsuri la stomac. Dacă utilizaţi oţet de mere pentru detoxifiere, aceste reacţii adverse sunt foarte frecvente.

5 . Smalţul dinţilor deteriorat

Nivelul ridicat de acid nediluat al oţetului de mere poate distruge smalţul. În afară de faptul că dă o tentă gălbuie dinţilor, oţetul de mere creşte şi sensibilitatea dentară. Pentru a evita contactul direct cu dinţii, ia în considerare consumul de lichid de oţet folosind un pai. Se amestecă oţetul cu suc natural sau apă înainte de consum. În acest fel, poţi reduce posibilele efecte secundare ale consumului de oţet. O opţiune viabilă pentru a reduce daunele potenţiale pentru smalţul dinţilor ar fi spălatul pe dinţi imediat după consumul de oţet.

Doză recomandată de oţet de mere diferă în funcţie de nevoile individuale. Pentru cei care doresc să beneficieze de avantajele reale de sănătate ale acestui oţet, amestecaţi 2 linguri de oţet cu o cană de apă şi consumaţi-l o dată pe zi. Chiar şi atunci când se aplică oţetul pentru pielea, se amestecă cu apă astfel încât să nu cauzeze nici o iritarea a pielii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: