Fumatul duce la 20 la sută din decesele prin boli cardiace

Fumatul produce 20 la sută din decesele prin boli cardiace, adică ucide anual 1, 9 milioane de persoane.
  • Publicat:
Fumatul duce la 20 la sută din decesele prin boli cardiace
Fumul de țigară duce la apariția sau la agravarea durerilor în gât? Adevărat 100%! Țigările conțin substanțe chimice extrem de nocive care irită gâtul. În plus, chimicalele îngroașă mucusul și astfel acesta devine mult mai greu de eliminat, motiv pentru care se instalează și tusea supărătoare, numită tradițional tusea tabagică.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este responsabil pentru 20 la sută dintre decesele provocate de boli cardiace coronariene. Astfel, o persoană din 5 care își pierde viața din cauza unei boli cardiace este consumatoare de tutun. Iar numărul deceselor prin boli cardiace cauzate de tutun ajunge anual la 1, 9 milioane.

Fumatul și bolile cardiace

Se știe deja că fumatul este factor de risc pentru apariția mai multor tipuri de cancer, cel de plămâni fiind în topul îmbolnăvirilor prin tumori maligne din lume. Însă fumatul crește și riscul de boli cardiace, chiar și la vârste tinere. De obicei, persoanele în vârstă fac mai des infarct. Dar consumatorii de tutun se pot confrunta cu acesta la vârste mai tinere.

Cum duce fumatul la boli cardiace

Fumatul poate duce la boli cardiace prin mai multe mecanisme. Primul ar fi acela că fumatul accelerează procesul de ateroscleroză, adică depunerea de grăsimi pe vasele de sânge importante. Apoi, fumatul poate duce la apariția cheagurilor de sânge. Plăcile de grăsime și cheagurile afectează circulația, îngustează vasele de sânge, iar acestea se pot rupe.

Fumatul și riscul de boli cardiace

Fumatul poate duce la boli cardiace și implicit la deces la mai multe categorii de fumători. La fel de periculoase sunt consumul crescut de țigări, dar și fumatul ocazional și cel pasiv. De aceea, specialiștii recomandă renunțarea la tutun. După un an de nefumat, riscul de boli cardiace se reduce la jumătate.

Fumatul are o implicare majoră în decesele prin boli cardiace. Iar beneficiile renunțării la tutun sunt foarte mari. Astfel,  medicii cardiologi care nu oferă asistență pentru abandonarea fumatului ar trebui să fie făcuți responsabili pentru neglijență și chiar malpraxis” a declarat pentru OMS dr. Eduardo Bianco, din cadrul Grupului de experți în tutun din cadrul Federației Mondiale a Inimii.

Fumatul, hipertensiunea și COVID-19

Fumatul este asociat și cu hipertensiune arterială, un factor de risc important pentru bolile cardiace. Iar acestea pot duce la forme severe de COVID-19. Conform unei analize OMS a deceselor prin COVID-19 din Italia și Spania, 67 la sută dintre italienii deceddati aveau hipertensiune, iar 43 la sută dintre spanioli aveau boli cardiace.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandări: