Dacă faci parte din categoria celor care nu pot renunţa la pâine şi vrei totuşi să dai jos câteva kilograme, îţi recomandăm pâine de secară.
Principalii constituenţi ai acestei cereale sunt: fierul, calciul, fosforul, magneziul, potasiul, hidraţii de carbon, amidonul şi vitamina B1.
Secara este un excelent remineralizant, laxativ şi este recomandat în regimurile alimentare ale diabeticilor dar şi pentru cei care sunt la dietă.
Pâinea de secară este de altfel şi o componentă esenţială în dieta DUKAN, deoarece fibrele reduc timpul de tranzit intestinal, ceea ce duce la o mai bună funcţionare a digestiei şi la prevenirea constipaţiei şi a cancerului de colon.
Şi încă un argument: s-a constatat că cei care consumă pâine de secară au o incidenţă mai scăzută în ceea ce priveşte apariţia maladiilor cardiovasculare, datorită faptului că are proprietatea de a reduce semnificativ nivelul colesterolului “rău” din sânge.
Şi dacă tot nu te-am convins, îţi spun că o felie de pâine de secară are doar 30 de calorii, 1 gram de proteine, 5.5 grame carbohidraţi, 1.5 grame fibre alimentare şi mai puţin de 0.1 grame de sare, ceea ce o face mult mai sănătoasă decât, de exemplu, o chiflă din făină albă, care are peste 110 calorii.