Poluarea din aer, un factor care contribuie la apariţia cancerului de plămâni

Agenţia Internaţională pentru Cercetări asupra Cancerului (IARC), un organism specializat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a anunţat joi că a inclus poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni, informează AFP.
  • Publicat:
Poluarea din aer, un factor care contribuie la apariţia cancerului de plămâni

Agenţia Internaţională pentru Cercetări asupra Cancerului (IARC), un organism specializat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a anunţat joi că a inclus poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni, informează AFP, citată de Mediafax.

„Experţii au ajuns la concluzia că există dovezi suficiente pentru a spune că expunerea la poluarea din aer cauzează cancer pulmonar. Ei au notat, de asemenea, o asociere pozitivă cu un risc ridicat de cancer al vezicii urinare„, precizează IARC într-un comunicat.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns experţii internaţionali, reuniţi timp de mai multe zile la Lyon pentru a analiza studiile realizate pe mai multe mii de persoane, monitorizate câteva decenii, a precizat medicul Dana Loomis, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.
Pentru moment, datele nu au permis medicilor să determine dacă un anumit grup de persoane (femei sau bărbaţi, tineri sau persoane în vâstă) este mai vulnerabil. Însă „persoanele cele mai expuse la aerul poluat sunt cele mai vulnerabile”, a explicat, la rândul său, medicul Kurt Straif, expert al IARC.
„Aerul pe care îl respirăm a fost contaminat cu un amestec de substanţe care cauzează cancer”, a adăugat el.

Cele mai recente date de care dispune IARC arată faptul că, în 2010, 223.000 de persoane au decedat din cauza unui cancer pulmonar asociat cu poluarea atmosferică.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: