Top 20 de alimente pentru vedere bună. Dă detalii un oftalmolog

În trecut erau recomandate morcovii şi afinele pentru buna funcţionare a ochilor, acum lista a crescut. Cartoful dulce, seminţele de chia, păstrăvul sunt în top
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top 20 de alimente pentru vedere bună. Dă detalii un oftalmolog
Top 20 de alimente pentru vedere bună. Dă detalii un oftalmolog, foto Shuterstock

Ai grijă ce mănânci, ca să vezi bine. Se pare că nu este un mit, anumite alimente încadrate în stilul de viaţă echilibrat favorizează buna funcţionare a ochilor.
Am aflat ce alimente sunt favorabilie acuităţii vizuale de la profesor dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă. 


De principiu, o dietă echilibrată şi un stil de viaţă echilibrat ajută şi la o bună funcţionare a ochilor. De-a lungul timpului, s-au efectuat mai multe studii legate de acest lucru, în special de prevenire a scăderii acuităţii vizuale odată cu înaintarea în vârstă, când apar frecvent modificări retiniene (DMLV – degenerescenţa maculară legată de vârstă).
Studiul AREDS (Age-Related Eye Disease Study) publicat în anul 2001 a arătat beneficiul unor nutrienţi – zinc, cupru, vitamina C, vitamina E şi beta-caroten care pot reduce riscul de scădere al acuităţii vizuale legat de vârstă cu aproximativ 25%. Studiul AREDS2 a  adăugat acizi graşi Omega3, luteina, zeaxantina, care au înlocuit vitamina A, beta-caroten.

Alimentele recomandate pentru menţinerea acuităţii vizuale

  • Peşte – bogat în acizi graşi- Omega3 – ton, somon, păstrăv
  • Nuci şi seminţe (chia, in) – bogate în vitamina E şi acizi graşi omega3
  • Fructe proaspete, citrice – bogate în vitamina C – portocale, grepfrut, afine, coacăze
  • Legume cu frunze verzi, zarzavat – bogate în luteină, zeaxantină şi vitamina C
  • Morcovi – bogate în vitamina A şi betacaroten
  • Cartofi dulci – bogaţi în vitamina E şi betacaroten
  • Carne de vită – bogată în zinc
  • Ouă – sursă foarte bună de luteină şi zeaxantină
  • Alimente bogate în vitamina D, complex B – iaurt, cereale

Profesor dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă

profesor dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult