Vaccinul Moderna anti COVID-19, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului

  • Publicat:
  • Actualizat:
Vaccinul Moderna anti COVID-19, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului

Vaccinul Moderna anti COVID pe bază de ARN mesager a fost autorizat astăzi de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit unui comunicat al instituției.

Acesta este al doilea vaccin autorizat pentru imunizarea împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, după cel produs de Pfizer & BioNTech.

Vaccinul Moderna anti COVID este autorizat pentru imunizarea persoanelor peste 18 ani, în timp ce vaccinul Pfizer & BioNTech este autorizat peste 16 ani. Vaccinul Moderna se administrează în două doze injectabile în braț, la distanță de 28 de zile. În cazul vaccinului Pfizer, rapelul se face la un interval de 21 de zile.

Vaccinul Moderna este a doua armă de care ne vom folosi pentru a scăpa de pandemie. Este un rezultat al eforturilor și angajamentelor pe care ni le-am asumat acum mai puțin de un an, de la debutul pandemiei, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

Vaccinul Moderna anti COVID, eficiență de peste 90% în cazul persoanelor cu boli preexistente

Studiile clinice au arătat că vaccinul Moderna poate fi administrat în siguranță la persoanele peste 18 ani și are o eficiență de 94,1% în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19.

În studiu au fost înrolați peste 30.000 de oameni cu vârste cuprinse între 18 și 94 de ani care nu fuseseră anterior infectați de coronavirus.

De asemenea, studiul clinic a arătat că vaccinul are o eficacitate de peste 90% în prevenirea formelor grave de COVID-19 în cazul subiecților cu boli de inimă, obezitate, boli de ficat, diabet, infecție cu HIV și boală pulmonară obstructivă cronică.

Reacții adverse după vaccinare

Cele mai comune reacții adverse post vaccinare temporare semnalate în cadrul studiului au fost ușor-moderate și au constat în:

  • durere sau umflătură la locul injecției,
  • oboseală,
  • frisoane,
  • febră,
  • umflarea ganglionilor limfatici la nivelul brațului,
  • dureri de cap,
  • dureri musculare sau articulare,
  • greață și vărsături.

Siguranța și eficacitatea vaccinului Moderna vor continua să fie urmărite pe parcursul următorilor ani pentru a culege mai multe informații despre durata protecției, dar și despre posibilele reacții adverse.

Statele UE vor primi 160 de milioane de doze din vaccinul Moderna anti COVID, conform contractului semnat de Comisia Europeană cu producătorul.

Citește prospectul vaccinului anti COVID-19 de la Moderna.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult