Curmalul (Phoenix dactylifera)

Denumire științifică: Phoenix dactylifera
Denumire populară: Curmal
Curmalul (Phoenix dactylifera)

Descriere

Curmalul este un palmier care creşte şi, mai ales, rodeşte în zonele calde, de la cele subtropicale şi până la cele ecuatoriale. Face parte din familia aracaceelor, fiind originar din oazele Egiptului şi ale Peninsulei Arabice.

Poate atinge înălţimea de 25 de metri. Este golaş până în vârf, unde are un mănunchi de frunze de doi-trei metri lungime fiecare. Tulpina are scoarţa arămie, cu multe crăpături.

Curmalele sunt produse de palmierii femele, fiind nişte fructe foarte hrănitoare.

De aici şi importanţa curmalelor în menţinerea sănătăţii oamenilor, care, neobosiţi, şiau pus la treabă fantezia şi în acest caz, realizând chiar şi un vin de curmale. Uscate şi prelucrate, curmalele sunt măcinate, rezultând o făină din care se face pâine.

Palmierul care face curmale este socotit un arbore legendar, o plantă magică, simbol al iubirii, al speranţei, al supravieţuirii.

Curmalele se consumă în primul rând ca atare, apoi în combinaţie cu lapte, ceai, cu alte băuturi, în care se înmoaie şi devin delicioase. Din curmale se prepară şi o infuzie.

Compoziţie

Curmalele conţin săruri minerale (mai ales fier şi magneziu), cumarină, vitaminele A, D şi cele din complexul B, zaharuri (în cantitate mare) şi protide.

Acţiune

Curmalele au proprietăţi relaxante, reglează funcţionarea sistemului respirator şi au acţiune antiinfecţioasă, nutritive,  antianemică, revitalizantă şi sunt cunoscute şi ca favorizante ale expectoraţiei, având efecte benefice în bolile de piept.

Indicaţii terapeutice

Curmalele sunt recomandate în convalescenţă, stări de denutriţie, astenie, în graviditate, în nevrite, polinevrite, în perioada de creştere şi dezvoltare, persoanelor cu deficienţă de calciu sau în vârstă, în anemii, în afecţiuni bronşice şi pulmonare.

Sâmburele de curmale poate fi folosit în tratamentul pietrelor la vezica biliară.  Se pisează şi se fierbe, consumând 2 căni /zi din siropul obţinut.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Consumul de curmale este contraindicat diabeticilor (din cauza conţinutului mare de glucide).

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Infiltrațiile cu ozon: beneficii și contraindicații