Fisticul este un arbore de dimensiuni mici, nativ din Asia centrală, din ţări ca Siria, Iran, Turkmenistan, Kirgistan, Turcia, Grecia, Pakistan şi Afghanistan.
Fructul arborelui de fistic este o nucă ce are o valoare culinară deosebită. Există mai multe specii de Pistacia, dar boabele de fistic adevărat (Pistacia vera) se deosebesc de celelalte prin dimensiunea lor (sunt mai mici), prin coaja (este mai putin tare) şi prin aroma puternică de turpentină.
Planta poate atinge 10 m înălţime, are frunze lungi şi penate de 10-20 cm lungime.
Fisticul se cultiva în livezi, iar arborele are nevoie de 7-10 ani ca sa inceapa să producă.
Fisticul conţine proteine, 62% lipide, carbohidraţi, minerale de calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitamine A şi C.
Consumul de fistic previne bolile cardiovasculare, asigură o buna parte din necesarul în vitamina E al organismului, protejează celulele nervoase, reduce riscul de Parkinson, contribuie la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează functia de reproducere, reglează activitatea muşchilor, are efect diuretic, înlătură respiratia urât mirositoare, trateaza arsurile la stomac, ulcerul gastric, efect afrodisiac, anticancerigen, scade nivelul glicemiei prin conţinutul ridicat de carbohidrati. În plus, prin conţinutul în potasiu scad valorile în caz de hipertensiune arterială.
Fisticul este recomandat în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric, boli neurologice, arterioscleroza, HTA, boli cardiovasculare, convalescenţă, boli degenerative şi consumptive, pentru copii în perioada de creştere.
Specialiştii sustin că 100 gr de fistic consumate zilnic timp de o lună scad colesterolul total si trigliceridele cu până la 30%.
Consumul lor , ca şi al alunelor, nucilor, migdalelor trebuie să fie moderat, având în vedere faptul că au o valoare energetică mare, fructele oleaginoase pot favoriza creşterea în greutate.
Uleiul de fistic are culoarea chihlimbarului şi este bogat în vitamina E, acizi graşi polisaturaţi, acid linoleic, uşor de asimilat de către organism, benefic pentru sănătate, are o aromă specială, foarte puternică.
În salate, poate fi folosit alături de andive, salată verde, pătrunjel, sfeclă roşie datorită aromei şi gustului plăcut.
Uleiul de fistic poate fi folosit la masajul pielii, catifelează, redă supleţea dermei, intră uşor in piele.
Vitamina E conţinută este un antioxidant puternic care acţionează la nivelul tenului, oferă protectie şi elasticitate pielii.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.