Frasin (Fraxinus excelsior)

Denumire științifică: Fraxinus excelsior
Denumire populară: Frasin, Fracsin, Frasen
Frasin (Fraxinus excelsior)

Descriere

Acest copac mare, cu frunze căzătoare, poate ajunge la o înălţime de 25 m. Datorită calităţii scoarţei sale de a reduce febra, a fost numit „chinina Europei”. Frunzele se adună în 9-15 mănunchiuri dinţate, în formă de pană. Printre ramuri se pot vedea în aprilie şi mai cuiburi de floricele maronii. Fructul, numit samară, este o păstaie dură şi plată care conţine o singură sămânţă.

În scop terapeutic se utilizează frunzele uscate, care pot fi folosite în în infuzie sau sunt transformate în pulbere şi condiţionate în caşete. De asemenea, se mai foloseşte scoarţa, care este folosită la prepararea decocturilor.

Compoziţie

Compuşii activi sunt iridoidele, taninii, flavonoidele şi cumarinele (precum fraxinul şi fraxinolul), care contribuie la efectele antiinflamatorii ale plantei, glucozizi flavonici, cumarinici, manitol, inozitol, cvercetol, gume, taninuri, acizi orgnici (acid malic), vitamina C. Efectul diuretic se poate datora prezenţei manitolului şi a sărurilor de potasiu.

 

Acţiune

Are efect diuretic, depurativ, sudorific, antiinflamator hemoroidal, cicatrizant, coleretic, colagog, laxativ, antigutos, antireumatic, febrifug, astringent, hipocolesterolemiant, iar seminţele au efect afrodisiac, acţiune antisenescentă; prin eliminarea apei şi toxinelor din organism, toate organele vor funcţiona mai bine.

Indicaţii terapeutice

Preparatele pe bază de frasin sunt indicate în caz de: guta acută sau cronică, edeme, celulită, detoxifiere, dureri articulare, poliartrită, dischinezii biliare, colecistite, angiocolite, constipaţie, gripă, dismenoree, metroragii, tulburari circulatorii, acnee, plăgi greu vindecabile, ulcer gastro-duodenal, boli renale, obezitate cu retentie hidrică, celulite, limfangite, retinopatii de etiologii diverse, uveite, hipercolesterolemie, impotenţă, scăderea libidoului masculin, astenie sexuală, hipogonadism, senescenţă sexuală, insuficienţă testiculară cu sterilitate masculină. Frasinul este tonic, iar infuzia din frunzele sale amestecate cu frunze de coacăz negru, creţuşcă şi mentă este o băutură deosebit de răcoritoare. Scoarţa este folosită de mult timp pentru scăderea febrei şi are şi proprietăţi astringente.

Administrare:

În tratamentul litiazei renale, al reumatismului, gutei, edemelor, retenţiei de apă şi obezităţii se recomandă infuzia de frasin (infuzaţi 10 minute şi strecuraţi, beţi 0,5-1 I pe zi) sau capsule (300 mg – 2 capsule de 3 ori pe zi, cu un pahar mare de apă).

În tratamentul febrei este indicată tinctura de frasin (puneţi 50 de picături într-un pahar cu apă; se recomandă de 3 ori pe zi) şi decoctul (puneţi 50 de grame de coajă uscată la 1 l de apă clocotită, fierbeţi 10 minute, strecuraţi şi beţi 3-4 căni pe zi).

Gemoderivatul din muguri de frasin se administrează de 2 ori pe zi câte 50 de picături şi este recomandat în cazurile de astenospermie, crescând mobilitatea spermatozoizilor (una din cauzele infertilităţii masculine)

Precauţii şi contraindicaţii

Este contraindicat în perioada sarcinii şi alaptării (din cauza antrenării toxinelor).

Nu s-au raportat efecte toxice nici după utilizare îndelungată.

Totuşi, este necesar sfatul medicului dacă doriţi să vă administraţi preparate din frasin concomitent cu alte antialgice.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Shiseido Spa, o destinație specială pentru relaxare și îngrijire