Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens)

Denumire științifică: Harpagophytum procumbens
Denumire populară: Gheara-diavolului
Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens)

Descriere

Originară din Africa de Sud, unde este folosită de sute de ani pentru tratarea unei varietati de boli, de la indigestie şi febră până la cancer de piele, gheara-diavolului si-a luat numele de la fructele ei deosebite, în formă de capsulă, acoperite cu o multitudine de cârlige miniaturale. În timpul verii, aceasta plantă perenă târâtoare poartă flori rosii-inchis, în forma de trompetă.

În scop medicinal sunt folosiţi tuberculii, care se usucă şi de  se taie în bucăţi mici, rotunde. Aceştia sunt folosiţi în prepararea de infuzii pulberi şi soluţii buvabile, geluri şi creme.

Gheara-diavolului – Compoziţie

Compuşii principali sunt iridoidele (glucozide monoterpenice), care constituie 0,5-3% din medicamentul uscat. Harpagozida este cel mai activ comus de aceea este bine să alegeţi preparate care conţin 1,5-2% harpagozida. Planta mai conţine şi fitosteroli şi flavonoide.

Gheara-diavolului – Acţiune

Preparatele de bază de gheara-diavolului au efect antiinflamator, analgezic şi de protecţie a funcţiei hepatice.

Gheara-diavolului – Indicaţii terapeutice

Gheara-diavolului poate ajuta la uşurarea durerii şi, în unele cazuri, poate imbunătăţi mobilitatea persoanelor care suferă de osteoartrită sau de reumatism degenerativ. Calitaţile antiinflamatorii conferite de harpagozidă şi fitosteroli sunt cele care produc acest efect , iar planta este adesea recomandată pentru tratarea cazurilor uşoare de reumatism. Ea este folosită extern pentru durerile articulare. Principiile active ajută la stimularea sistemului digestiv, de aceea planta este folosită pentru tratarea indigestiei. Planta ajută şi la probleme de ficat sau vezică biliară.

Administrare:

În tratamentul cazurilor minore de reumatism şi de dureri articulare se recomandă infuzia (un pliculeţ cu plantă de 2 g la 200 ml de apă clocotită, se bea o cană de 1-3 ori pe zi sau capsulele (300-750 mg pe zi, în 3 prize, înainte de mese).

În tratamentul durerilor articulare minore sunt indicate gelurile şi cremele cu extract de gheara-diavolului, se masează uşor de 2 ori pe zi pe zonele dureroase.

Gheara-diavolului – Precauţii şi contraindicaţii

Deşi este bine tolerată în general, gheara-diavolului poate provoca diaree.

Este interzisă în sarcină sau alăptare.

Gheara-diavolului nu este recomandată persoanelor care suferă de ulcere gastrice sau duodenale.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”