Isop (Hyssopus officinalis)

Denumire științifică: Hyssopus officinalis
Denumire populară: Isop, Cimbru De Grădină

Descriere

Isopul  este o plantã de origine mediteraneanã şi are flori alb- albastre- violacee, care apar din luna iulie până în septembrie.

În scop fitoterapeutic şi dietetic se utilizează toate părţile aeriene ale plantei: tulpină, frunze, flori.

Compoziţie

Isopul conţine 0,3-1% ulei volatil format din numeroase substanţe de natură terpenicã, flavonoizi, taninuri, acid ursolic, beta-sitosterol, hisopinã etc.

Acţiune

Isopul este o plantã deosebit de apreciatã pentru efectele ei expectorante şi antiseptice. Cis-pinocamfona şi marubina au un efect emolient asupra secreţiilor bronşice şi astfel favorizeazã eliminarea lor din arborele bronşic. În plus, a mai fost notatã acţiunea de stimulare a diurezei, a digestiei şi a sudoraţiei.

Indicaţii terapeutice

Preparatele pe bază de isop sunt indicate în caz de răceală, gripă, bronşită acută, tuse, astm, leziuni ale pielii, tăieturi, înţepături, axietate, epilepsie etc.

Administrare:

În afecţiunile respiratorii cu tuse, este recomandatã infuzia preparatã din 1 linguriţã de flori şi frunze de isop, în amestec cu 1 linguriţã de flori de coada-şoricelului, la 1 canã cu apã fiartã. Se beau 2 cãni pe zi.

Ca adjuvant în tratarea crizelor de astm se recomandã o infuzie din isop, sovârv şi frunze de pãtlaginã. Se folosesc 1-2 linguriţe de amestec de plante la 1 canã cu apã. Se beau 2-3 cãni pezi, pe o duratã de cel puţin 2 sãptãmâni.

În leziunile pielii se recurge la comprese locale îmbibate într-oinfuzie mai concentratã, din 2 linguri de plantã la 1 canã cu apã.

Precauţii şi contraindicaţii

În cazul unor neplãceri, cum ar fi durerile de stomac, diareea sau altele, se impune scãderea dozei sau încetarea tratamentului.

Sub formă de uleiuri volatile este contraindicată administrarea internă pe parcursul sarcinii.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”