Loboda (Atriplex hortensis)

Denumire științifică: Atriplex hortensis
Denumire populară: Loboda, Loboda Alba, Loboda Bobata, Loboda Buna, Loboda Domneasca, Loboda Porceasca, Loboda Rosie, Lobode Rosii De Varzare, Lobodina, Spinat, Stir Sau Talpa Gastei,achene.
Loboda (Atriplex hortensis)
Lobodă

Descriere

Loboda este o plantă erbacee anuală legumicolă cu valoare terapeutică, folosită încă din antichitate. Ea este cultivata prin grădini pentru cerinţe alimentare.
De asemenea, ea creşte şi sălbăticită pe lângă garduri, drumuri, locuri virane sau pârloage. Loboda este o plantă perfect adaptată la condiţiile de climă temperată, fiind foarte puţin pretenţioasă.

Loboda este o plantă cu port înalt, prezintă tulpină simplă sau ramificată, frunzele pot fi de culoare verde,  roşu-violacee sau uşor gălbui, sunt mari, de formă trunghiulară şi uşor catifelate la atingere.

Florile sunt de culoare verde sau roşie iar  seminţele sunt de mici dimensiuni, încapsulate în aceste fructe denumite achene.

Planta este utilizată în special în bucătărie în salate, borşuri, ciorbe sau plăcinte şi ca remediu natural în medicina populară.

În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele şi uneori seminţele.

Loboda – Compoziţie

Planta conţine substanţă uscată, albumină, grăsimi, substanţe extractive neazotate, celuloză, vitamine, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu), pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi.

Loboda – Acţiune

Loboda are acţiune depurativă, diuretică, remineralizantă, emolientă, emetică, calmantă şi vitaminizantă.

Loboda – Indicaţii terapeutice

Sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminţe, loboda ajută la vindecarea afecţiunilor pulmonare, a durerilor de stomac, a afecţiunilor ginecologice, heptaice şi renale, iar sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afecţiuni ale pielii,  în special pe leziuni purulente,  pentru a grăbi coacerea.

Loboda – Precauţii şi contraindicaţii

Loboda, la fel ca şi spanacul, conţine foarte mult acid oxalic. Şi din această cauză nu este permisă în cantităţi mari în cazul litiazei renale.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Drenajul limfatic: ce este și ce beneficii are