Sparanghelul (Asparagus officinalis)

Denumire științifică: Asparagus officinalis
Denumire populară: Sparanghel
Sparanghelul (Asparagus officinalis)

Descriere

Sparanghelul este plantă de cultură, originară din America de Nord, dar aclimatizată cu succes şi în Europa. În România este cultivat în sere, dar se poate achiziţiona din magazinele de legume.

El are o rădăcină embrionară care, la scurt timp după înmugurirea plantei, este substituită de un rizom puternic, pe care se formează numeroase rădăcini şi tulpini aeriene.

Rădăcinile sunt cărnoase, lungi până la 40-50 cm, terminate cu un vârf numit „gheară de sparanghel”.
Florile sunt mici, albe- verzui şi dispuse la subsuara ramurilor iar fructele sunt bace de culoare roşie.

În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, care se poate consuma ca atare, în diferite preparate culinare, sau  sub formă de sirop, tinctură sau infuzie din lăstari tineri.

Compoziţie

Sparanghelul este bogat în proteine, asparagină, lipide, hidraţi de carbon, fitohormoni, enzime, glicozide steroidale, celuloză şi săruri minerale.

Acţiune

Sparanghelul are efect depurativ, drenor hepatic, pulmonar şi biliar, stimulator al digestiei şi favorizant al tranzitului intestinal, diuretic, fluidifică secreţiile bronhice, are efect afrodisiac, întăreşte sistemul imunitar şi este adjuvant în diferite cazuri de cancer.

Indicaţii terapeutice

Sparanghelul este indicat în caz de anorexie, afecţiuni biliare, afecţiuni cardiace (sedativ), astenie fizică şi intelectuală, bronşite, convalescenţă, demineralizare, diabet, digestie lentă, edeme, gută, impotenţă, insuficienţă hepatică şi renală, litiază urinară, nevroză, palpitaţii, prostatite, retenţii hidrosodate, vâscozitate sangvină etc.

Precauţii şi contraindicaţii

Consumul plantei este interzis în cistite, prostatite sau blenoragie, precum şi în cazurile de reumatism articular acut di cauza conţinutului său bogat în purine, care sunt compuşi organici ai acidului uric.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”