Busuioc (Ocimum basilicum)

Denumire științifică: Ocimum basilicum
Denumire populară: Busuioc, Vasileac, Borjolică, Bosioc, Floare De Noroc
Busuioc (Ocimum basilicum)

Descriere

Busuiocul este o plantă aromată sensibilă la frig, care iubeşte căldura şi umiditatea. Denumirea sa vine din limba greacă, basileus înseamnă „rege” iar legenda spune că această plantă a crescut în locul în care Împăraţii Constantin şi Elena au descoperit Sfânta Cruce. Este o plantă anuală, care atinge înălţimi de aproximativ 40 cm. Tulpinile lui ascuţite şi frunzele moi sunt aromate şi acoperite cu perişori. Florile sunt albe, stacojii sau multicolore şi formează spirale în vârful plantei.

Părţile utilizate în scop medicinal sunt tulpinile, florile şi frunzele, din care se prepară infuzii, decocturi, tincturi şi diverse unguente cu efecte miraculoase asupra sănătăţii.

Compoziţie

Uleiul volatil din busuioc conţine linalol, eucaliptol, eugenol, estragol, camfor, anetol. Mai conţine taninuri şi saponozide triterpenice, iar seminţele conţin mucilagii.

Acţiune

Busuiocul este folosit în fitoterapie pentru acţiunea sa antisepticã, carminativã, galactogogã, antiemeticã, diureticã, antiinflamatoare, antifungicã, febrifugã.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice din busuioc sunt administrate în afecţiuni digestive, colici intestinale, meteorism abdominal, diaree, colitã, în infecţii ale cãilor respiratorii, apetit scăzut, anorexie, gripă.

Administrare:

Infuzia se preparã din 1 linguriţã de plantã la 1 canã cu apã. Se beau 3 cãni pe zi. În infecţiile cãilor respiratorii superioare, rinite, gripã, se recomandã şi inhalaţiile cu abur în care s-au antrenat principiile active din busuioc. Se fierbe 1 lingurã de plantã mãrunţitã, într-o canã cu apã. Se face o inhalaţie dimineaţa şi una seara.

Precauţii şi contraindicaţii

Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite dozele medicinale de busuioc.

Busuiocul nu trebuie administrat bebeluşilor şi copiilor mici.

Nu consumaţi doze medicinale de busuioc pe termen lung

În cosmetică

În uz extern se pot face băi cu aburi din infuzii concentrate de busuioc pentru tratarea tenurilor sensibile, acneice.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Tags:
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”