Cartoful este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete şi tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită, comestibili, bogaţi în amidon.
Tulpina creşte până la 50-100 cm înălţime. În sol, tulpina se prelungeşte şi se termină în 1-20 tuberculi de forme şi mărimi variabile. Există peste 100 de sortimente de cartofi comestibili, fiind clasificaţi după culoare, formă, mărime, conţinut de amidon şi aromă.
Despre cartof, folosit în bucătarie pentru prepararea diferitor mâncăruri, toţi ştim că e unul dintre cele mai folosite alimente din lume. Dar cartoful are şi numeroase întrebuinţări terapeutice.
Cartoful este bogat în apă, glucide, amidon, glucoză, fructoză, zaharoză, celuloza, protide, lipide, acidfolic, săruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul B, acid folic, vitamina C şi vitamina K.
Cartoful are efect cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic,efect hipotensor şi antihemoragic.
Consumul de cartofi – sub formă de tictură, suc cartof copt sau fiert- este recomandat în caz de boli reumatice, diabet, obezitate, hiperaciditate, stări febrile, gută, astenie, oxiuroză, ulcer, paraziţi intestinali, hemoroizi, boli hepatice, gastrite, hepatită, obezitate, litiaza biliară, glumerulonefrita, sciatică, cefalee şi migrenă.
Administrare:
În tratamentulul ulcerului gastric sau în diabet este recomandat sucul de cartofi – câte jumptate depahar de 3ori pe zi, timp de 10 zile pe lună.
Deoarece are rol de inhibare a apetitului, este recomandat în dietă, jumătate de pahar de suc de cartof consumat cu 30 de minute înainte de fiecare masă.
Pentru ameliorarea constipaţiei, se consumă 300-500 ml suc de cartofi pe parcursul unei zile.
Sucul de cartofi obţinutprin fierberea tuberculului este indicat pentru reducerea tensiunii arteriale, feliile de cartof crudaplicate pe frunte îndepărtează migrenele iar celeaplicate lanivelul gâtului ajută la eliminarea inflamaţiilor prezentela nivelul amigdalelor.
Un amestec format din cartofi cruzi pasaţi şi miere poate fi utilizat şi extern, pentru hidratarea pielii de pe genunchi sau coate.
Indicele glicemic al cartofilor este foarte mare (peste 80), prin urmare, persoanele obeze, diabetice şi cele aflate la dieta de slăbire ar trebui să evite consumul acestor legume.
Din moment ce carbohidraţii sunt compuşii principali ai cartofilor, aceste legume sunt foarte uşor de digerat şi facilitează digestia. Această calitate îi face foarte potriviţi pentru persoanele care nu pot digera alimente grele, însă au nevoie de energie. Trebuie ştiut totuşi că o dietă bazată în mod excesiv pe cartofi poate genera aciditate pe termen lung.
Cartofii cruzi răzuiţi pot fi folosiţi ca şi comprese pentru tratarea arsurilor şi a pielii iritate şi sensibile.
Măştile pe bază de cartofi sunt, de asemenea, foarte eficiente, atât pentru tenurile grase, cât şi pentru cele uscate.
Mască pentru tenul gras: un cartof ras se amestecă cu zeama de la o lămâie şi 2 lingriţe de miere, iar amestecul seaplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 10 minute, după care se îndepărtează cu apă rece.
Mască pentru tenul uscat: un cartof fiert, pasat, se amestecă cu un gălbenuş de ou crud şi 4 linguri delapte, iar amestecul se lasă pe ten 10 minute şi se clăteşte la final cu ceai de gălbenele.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.