Chaga (Inonotus obliquus)

Denumire științifică: Inonotus obliquus
Denumire populară: Chaga, Ciuperca De Mesteacan
Chaga (Inonotus obliquus)

Descriere

Chaga este o ciupercă ce creşte, în mod obişnuit, în regiunile nordice (originară din Siberia), pe scoarţele copacilor (mesteceni, anini, fagi). În scop medicinal, se utilizează chaga ce creşte pe mesteceni (alte tipuri pot fi periculoase pentru sănătate).

Chaga este o ciupercă parazită ce îşi extrage nutrienţii din partea albă a scoarţei mestecenilor.

Chaga se foloseşte în medicina tradiţionala est-europeană încă din secolul 16, ca remediu natural pentru gastrită şi ulcer. În medicina tradiţională chineză se utilizează chaga pentru sănătate generală, longevitate şi frumuseţe.

În prezent, Chaga se foloseste adesea pentru combaterea hipertensiunii şi infecţiilor virale, pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular şi pentru proprietăţile sale anticancerigene.

Oamenii din Siberia consuma ceai din Chaga în loc de ceai negru sau cafea. S-a remarcat că în această zonă rata cancerului este mai scazută decât în regiunile vecine. De asemenea, bolile de stomac sunt aproape inexistente, iar speranţa de viaţă ste foarte mare.

Ciuperca Chaga  este folosită de mult timp la prepararea unei infunzii de către vânători şi pădurari. Are miros şi gust amar. Se poate recolta în orice lună din an, însă este indicat să fie culeasă la sfârşitul toamnei sau iarna pentru că poate fi găsită mai uşor, copacii fiind lipsiţi de frunze.
Se curăţă de impurităţile lemnoase, se taie în bucăţi ce se pun la uscat. Produsul uscat poate fi utilizat timp de 2 ani.

Compoziţie

Ciuperca Chaga se remarcă prin conţinutul său bogat de minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, aluminiu, siliciu), fibre, acizi organici mai ales acid oxalic, compuşi steroizi, polizaharide, celuloză, lignină, fenoli şi acizi triterpenici.

Acţiune

Ciuperca Chaga are proprietăţi anticancerigene, citostatice, antiinflamatorii, de protecţie a organismului, de reducere a transpiraţiei, analgezice, respectiv de calmare a durerilor cauzate de tumorile canceroase.

Indicaţii terapeutice

În prezent. Chaga este folosită în scop medicinal pentru că s-a demonstrat în urma studiilor făcute de cercetători că ajută la vindecarea bolilor maligne, pulmonare, cardiovasculare, în tratamentul infecţiilor virale şi afecţiunilor gastrointestinale (colita, ulcer gastric, gastrită cu aciditate scazută, dischinezie biliară şi intestinală, ulcer duodenal).

De asemenea, are efect bun în reglarea metabolismului, consolidarea sistemului imunitar, prevenirea bolilor de inimă, reglarea sistemului respirator, tratarea bolilor de ficat şi splină.

Chaga este o sursă de melanină şi asigură frumuseţea unghiilor, a părului şi a pielii.

Cel mai bun mod de a sustrage nutrienţii din Chaga este extracţia cu apă. Nu se recomandă apa fierbinte, deoarece temperatura înaltă poate distruge complexul de melanină şi polizaharide.

Chaga are gust şi miros asemănător cu al cafelei şi se poate consuma în loc de cafea.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Ciuperca Chaga trebuie utilizată cu precauţie în timpul sarcinii şi în timpul alăptării, consumându-se cantităţi mici şi supraveghind apariţia oricarui simptom digestiv sau renal neplăcut.

Seva de mesteacăn din compoziţia ciupercii Chaga  nu este indicată nici pentru copiii care au o sensibilitate alergică pronunţată sau care se confruntă frecvent cu tulburări digestive.

Persoanele care sunt alergice la aspirină nu trebuie să folosească produse care conţin mesteacăn.
Din cauza  efectului pe care îl are asupra rinichilor, Chaga  nu trebuie folosită de cei aflaţi în criză renală şi nici de cei care au afecţiuni cardiace decompensate.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Este alertă în școlile din țară. Profesorii cu simptome respiratorii au primit instrucțiuni să se izoleze la domiciliu