Hrişca (Fagopyrum esculentum)

Denumire științifică: Fagopyrum esculentum
Denumire populară: Hrişcă
Hrişca (Fagopyrum esculentum)

Descriere

Hrişca este o plantă medicinală şi alimentară care se dezvoltă armonios în soluri bogate în siliciu sau nisipoase, preferând clima umedă şi rece.

Frunzele au vârful ascuţit, iar florile sunt aşezate în formă de spic şi au culoare albă sau roşie.

 

În scop fitoterapeutic se utilizează partea aeriană înflorită.

Compoziţie

Planta conţine flavone, antocianozide, acizi graşi, amidon, lipide, vitamine din grupul B, vitamina P, glucoză şi săruri minerale.

Acţiune

Boabele de hrişcă sunt energizante şi hrănitoare, fiind un aliment nutritiv cu un conţinut scăzut de calorii.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de infuzie sau decoct, hrişca este utilizată în tratamentul hemoroizilor, insuficienţă venoasă, boli hepatice, hemoragii retiniene, hemoragii digestive şi renale, scarlatină, hemoptizii, tifon exantematic, glaucom, surmenaj fizic şi intelectual.

În uz extern, sub formă de cataplasmă sau comprese, este recomandată în tratarea edemelor, echimozelor, inflamaţiilor şi fragiltăţii capilarelor.

Precauţii şi contraindicaţii

Supradozajul sau consumul îndelungat predispun la fotosensibilizare.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”