Mărar (Anethum graveolens)

Denumire științifică: Anethum graveolens
Denumire populară: Mărar, Morariu, Chimen Dulce, Maidanas, Marai
Mărar (Anethum graveolens)
Mărar

Descriere

Originar din bazinul mediteraneean, unde mai creşte încă în stare sălbatică, mărarul poartă mănunchiuri bogate de frunze subţiri care pornesc din tulpinile crestate şi scobite. La mijlocul verii, el are flori mici, galbene, adunate în inflorescenţe asemănătoare unor umbrele, urmate de cantităţi mari de seminţe mici, ovale, plate şi crestate, care sunt apoi luate de vânt.

Frunzele se folosesc la prepararea de cataplasme şi comprese. Seminţele se recoltează când sunt coapte, apoi sunt uscate într-un loc umbros, pentru ca substanţele lor chimice să rămână active. Ele sunt folosite la prepararea de infuzii, tablete, tincturi şi pulberi. De asemenea, din ele se extrage un ulei esenţial.

Compoziţie

Seminţele de mărar conţin tanin şi mucilagii, substanţe răşinoase, aleuron şi grăsimi albuminoide, bogate în ulei esenţial. Frunzele şi fructele conţin ulei volatil (carvonã), substanţe minerale, vitamine.

Acţiune

Principiile active din plantã îi conferã mãrarului proprietãţi carminative, stomahice, antispastice, diuretice, antiinflamatorii.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice din mãrar sunt indicate pentru stimularea digestiei şi a poftei de mâncare, în combaterea balonãrilor, în caz de retenţii hidrice, edeme.

Seminţele de mărar sunt eficiente în tratamentul indigestiei şi al sughiţului, mai ales la copii şi sugari. Cercetările au demonstrat şi că uleiul esenţial are proprietăţi antibacteriene, inhibând creşterea bacteriilor intestinale.

Uleiul esenţial masat pe piele poate sista senzaţia de greaţă, iar preparatele din seminţe de mărar, aplicate extern în cataplasme, pot fi folosite pentru vindecarea infecţiilor.

Administrare:

În tratamentul problemelor digestive:

Infuzie: Puneţi 4-8 g de seminţe uscate la 1 I de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute. Beţi câte o cană după mese.

Tinctură (1:4 în alcool 45%): Puneţi 10-15 picături intr-un pahar cu apă. Beţi de 3 ori pe zi.

În tratamentul vânătăilor, al angorjării sânilor la femeile care alăptează ţi al infecţiilor gingivale:

Cataplasmă: Puneţi 50-100 g de fructe uscate la 1 I de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute. Se pot folosi şi frunze.

În tratamentul stărilor de greaţă:

Ulei esenţial: Masaţi  câţiva stropi pe antebraţ, de 2-3 ori pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial trebuie administrat doar în doze mici, în principal din cauza prezenţei miristicinei.

Uleiul este contraindicat în timpul sarcinii şi alăptării.

Mărarul conţine în mod natural niveluri ridicate de sare, de aceea planta uscată sau extractul apos nu sunt recomandate persoanelor care trebuie să urmeze un regim hiposodat strict.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”