Pătlagină (Plantago lanceolata)

Denumire științifică: Plantago lanceolata
Denumire populară: Pătlagină, Limba Oii, Mama Ploii, Iarba Tăieturii, Limba Bălţilor, Limba Mânzului, Pătlanjel
Pătlagină (Plantago lanceolata)

Descriere

Pătlagina este o plantă erbacee uşor adaptabilă la diverse condiţii de sol, umiditate, temperatură, lumina fiind răspândită din zona de şes, câmpie până în zona alpină. Se spune că dacă o broască este muşcată de păianjen se grăbeşte la pătlagină, căci aceasta o vindecă.

Frunzele se recoltează din iunie până în septembrie, preferabil înainte de deschiderea florilor, apoi se ususcă şi se folosesc la prepararea de remedii calmante, aplicate de obicei extern. Din ele se mai prepară şi infuzii, extracte lichide şi capsule.

Pătlagina – Compoziţie

Frunzele de pătlagină conţin un iridoid, numit aucubină, şi flavonoide, precum şi mucilagii, uleiuri volatile şi substante antibiotice, fitoncide, fitochinona, carotenoizi, minerale.

Pătlagina – Acţiune

Tratamentele naturiste pe bază de pătlagină facilitează vindecarea rănilor, are efect expectorant, emolient, antiinflamator, astringent, diuretic, antimicrobian, fluidizează secretiile bronsice.

Pătlagina – Indicaţii terapeutice

Pătlagina este ideală în cazurile de tuse şi bronşită uşoară, diaree, hemoroizi, cistită, hematurie, astm, laringită, faringită, infecţii, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, ulceratii, abcese, furuncule.

Administrare:

– Sub formă de pulbere (se ia câte vârf de cutit de pulbere după mesele principale)

Infuzie (o linguriţă la 2-3 ore )

Comprese sau băi cu pătlagină pentru tratarea afecţiunilor de piele sau conjunctivitelor

Gargară  pentru afecţiuni dentare

Sirop de pătlagină pentru calmarea tusei

Cataplasme din frunze proaspăt zdrobite care se aplică pe rănile infectate sau sângerânde

Tinctură (câte o linguriţă de tinctură dizolvată în jumatate pahar apă de 3- 4 ori pe zi)

 

Pătlagina – Precauţii şi contraindicaţii

Până în prezent, nu s-au semnalat efecte adverse sau fenomene toxice. Totuşi, nu sunt excluse reacţii alergice.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”