Pir (Agropyrum repens)

Denumire științifică: Agropyrum repens
Denumire populară: Pir
Pir (Agropyrum repens)

Descriere

Pirul este o plantã ierboasã cu tulpinã înaltã de 1-1,5 m, de culoare verde-cenuşie. În partea superioarã face un spic asemãnãtor cu cel al grâului. Rãdãcina este foarte adâncã, lungã de mai mulţi metri şi ramificatã. Chiar dacã este tãiatã în bucãţi, reface planta din fragmentele rãmase. Totuşi, tocmai aceste rãdãcini sunt cele care dovedesc proprietãţi terapeutice şi se recolteazã primãvara şi toamna ca produs medicinal.

Compoziţie

Rãdãcinile de pir conţin triticinã, inulinã, mucilagii, o cantitate micã de ulei volatil format în principal din agropiren, sãruri de potasiu şi fier, carotenoizi, vitamine din grupul B.

Acţiune

Preparatele din rãdãcinã de pir au proprietãţi diuretice, depurative, sudorifice, antibacteriene, antifungice, antihipertensive, remineralizante.

Indicaţii terapeutice

Ca plantã medicinalã, pirul are efecte benefice în inflamaţiile tubului digestiv, afecţiunile cãilor urinare, infecţiile respiratorii şi reumatism.

Administrare:

În general pirul se foloseşte în ceaiuri compuse, alãturi de alte plante cu acţiune sinergicã. Infuzia se poate prepara din 1 linguriţă de rãdãcinã mãrunţitã la 1 canã cu apã. Se beau 3 cãni pe zi.

Decoctul se preparã din 1 linguriţã de rãdãcinã mãrunţitã, la 1 canã cu apã. Se fierbe 5 minute şi se strecoarã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”