Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Denumire științifică: Rosmarinus officinalis
Denumire populară: Rozmarin. Martin, Rusmalin
Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Descriere

Rozmarinul este o plantă erbacee de origine mediteraneanã, plãcut mirositoare. La noi în ţarã se cultivã ca plantã medicinalã, condimentarã şi ornamentalã.

Tulpina, cu ramuri arcuite sau ascendente, poate ajunge pânã la 60-150 cm. În partea de jos, scoarţa este exfoliatã, iar în partea superioarã este acoperitã cu peri de culoare cenuşie.

Frunzele, care rãmân verzi şi pe perioada iernii, sunt liniare, având lungimea de 2-3 cm şi seamãnã cu acele coniferelor.
Florile sunt de culoare albãstrui-deschis, uşor violacee, formând un spic.

În scop terapeutic se utilizează partea aeriană a plantei.

Rozmarin – Compoziţie

Rozmarinul conţine un ulei volatil, reprezentat prin borneol, camfor, eucaliptol, flavonoizi, acid rozmarinic, principii amare, rozmaricinã şi substanţe di- şi triterpenice.

Rozmarin – Acţiune

Preparatele din rozmarin stimuleazã secreţia sucurilor digestive, au proprietãţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice.
Uleiul volatil stimuleazã activitatea psihicã şi îmbunãtãţeşte oxigenarea creierului.

Rozmarin – Indicaţii terapeutice

Preparatele din rozmarin sunt indicate în afecţiunile cãilor biliare şi hepatice, în anorexie, afecţiuni ale stomacului, rinitã cronicã.
Uleiul volatil se recomandã în stãrile de debilitate fizicã, astenie şi în convalesceţã.

Administrare:

Infuzia se preparã din 1 linguriţã de frunze uscate şi mãrunţite la o canã cu apã. Se beau 1-2 cãni pe zi.

În rinita cronicã se pot face inhalaţii cu ceai preparat din 1 lingurã de frunze la 1 canã cu apã, dupã o fierbere de 5 minute.

Efectul tonifiant se obţine prin efectuarea unor bãi în care s-a adãugat ceai sau extract de rozmarin.  Aceste bãi se fac în cursul dimineţii.

Rozmarin – Precauţii şi contraindicaţii

Depãşirea dozei terapeutice poate duce la apariţia convulsiilor, de aceea utilizarea uleiului volatil trebuie fãcutã cu maximã atenţie.

Rozmarin – În cosmetică

Extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate în industria cosmeticã pentru obţinerea loţiunilor ajută la combaterea mătreţii, regenerează părul şi previne căderea excesivă a acestuia, precum şi la tratarea tenusului uscat, matur, cuperotic. De asemenea, preparatele pe bază de rozmarin suunt frecvent folosite în combaterea celulitei.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”