Secară (Secale cereale)

Denumire științifică: Secale cereale
Denumire populară: Secară
Secară (Secale cereale)

Descriere

Secara  este o cereala anuală şi plantă medicinală  originară din Asia de Sud Est şi Asia Mică, unde creşte ca buruiană în culturile de grâu şi uneori de orz. Preferă regiunile cu umiditate ridicată şi temperatura scăzută, fiint întâlnită în special în zona de deal.

Planta are o rădăcină bine dezvoltată, cu mulţi perişori absorbanţi, tulpinile sunt înalte, cu frunze plane, în vîrful cărora creşte un spic comprimat, lung de 5-20 cm.
Florile cresc câte 2-3 laolaltă, formând spiculeţe iar fructul este o cariopsă alungită, puţin comprimată pe laturi, de culoare gălbui-verzuie până la galben-brun.

Secara se foloseşte şi în gastronomie, în mod special în compoziţia pâinii de secară, dar şi în industria celulozei.

În scop fitoterapeutic, dar şi în alimentaţie, se utilizează boabele (seminţele).

Secara – Compoziţie

Secara conţine  14% apă, săruri minerale de fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, substanţe azotate 6%, glucide sub formă de amidon, celuloză, hidraţi de carbon, proteine, aminoacizi esenţiali, vitamina A, B complex, C,E,PP, K, foarte puţine grăsimi ( lipsite de colesterol ),fibre, proteine şi carbohidraţi.

 

Secara – Acţiune

Secara este un excelent purificator sangvin, hemostatic uterin, sedativ,  depurativ, antiinflamator, energizant, remineralizant, emolient, laxativ, vitaminizează şi fortifică întreg organismul.

 

Secara – Indicaţii terapeutice

Secara este recomandată în prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare, hipertensiune arterială, ateroscleroză, hipervâscozitate sanguină, parazitoze intestinale, hepatită, afecţiunilor renale, constipaţiei, inflamaţiilor etc.

În uz extern, sub formă de spălături locale, gargară sau cataplasmă, secara poate ameliora simptomele psoriazisului, grăbeşte vindecarea abceselor şi a inflamaţiilor de la nivelul pielii.

Secara – Precauţii şi contraindcaţii

Nu este recomandat să consumaţi secară dacă suferiţi de boala celiacă, enteropatii sau alte afecţiuni, precum şi de intoleranţă la gluten.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”